ARHIVA B365

UPDATE Parchetul General s-a autosesizat în cazul antisepticelor diluate. Ce spune min. Sănătăţii

UPDATE „Nu avem laboratoare acreditate. Am dispus controale mixte, corp de control, inspecție și DSP, pe de o parte. Pe de altă parte, am identificat finanțare pentru a putea face aceste verificări. În mod evident, pe termen scurt nu le putem face în țară și pot fi finanțate prin veniturile proprii ale DSP-urilor. Pe termen lung sunt două laboratoare. Institutul de Sănătate Publică se ocupă practic de ele și vor primi acreditare, estimăm, într-un an. Din veniturile proprii ale DSP pot să fie plătite sume la laboratoare de referință din afara țării până când le vom avea pe cele două despre care am pomenit. Noi nu avem laboratoare acreditate, sunt laboratoare private”, a explicat Achimaș-Cadariu.

Potrivit ministrului Sănătății, în România, avizele pentru soluțiile dezinfectante provin de la instituții europene, conform unei directive, și ele sunt acceptate pe baza documentelor emise în afara țării.

„Analizele sunt făcute în prezent pentru soluțiile aduse în România la laboratoare din străinătate. Avizele se primesc pe seama unor teste de eficacitate care sunt probabil făcute în străinătate, se obține o dovadă a eficacității lor, care este după aceea evaluată în România. Ele sunt conforme la nivelul UE. Avizul se obține în diverse instituții europene și conform unei directive. Asta este ceea ce mi s-a spus, conform unei directive, ele sunt acceptate în România. Avizul este dat de către o autoritate a statului după ce acel produs are un aviz de la un laborator de referință din UE. În acel moment se verifică hârtiile”, a afirmat demnitarul, citat de Agerpres. 

Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat marți că Parchetul s-a sesizat din oficiu în legătură cu ancheta privind dezinfectanții din spitale.

„În această dimineață ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta desfășurată de domnul Tolontan. Am sesizat Secția de urmărire penală pentru constituirea unui dosar în această cauză, fapt pentru care aduc mulțumiri mass-media pentru activitatea pe care o are”, a declarat Licu, la sediul CSM.

PNL a solicitat luni premierului Dacian Cioloș să sesizeze Corpul de control cu privire la dezinfectanții utilizați în spitale, în urma unei anchete pe această temă publicată în mass-media.

„Am luat decizia să îi cerem prim-ministrului să sesizeze Corpul de control pe noua nenorocire pe care o anticipăm, legată de dezinfectanții atribuiți în spitale, care nu îndeplinesc normele de concentrație prevăzute de lege”, a spus luni copreședintele PNL Alina Gorghiu.

O anchetă prezentată ieri de „Gazeta Sporturilor” face publice documente interne de la o firmă care are contracte cu peste 300 de spitale din 40 de județe. Datele arată că substanțele se produc cu o concentrație mult mai mică decât cea de pe etichetă.

Compania are 796 de contracte, de 29,2 milioane de euro în total, cu peste 300 de spitale din 40 de județe în ultimii ani.

„Avem documente de la autoritățile statului, din interiorul fabricii respective, din rapoartele oficiale ale DSV. Ceea ce ne interesează este că în momentul acesta statul are un sistem extrem de slab de protecție a cetățenilor săi in fața celor mai agresivi viruși din Europa, pentru că asta are România în spitale”, a explicat Cătălin Tolontan, jurnalist Gazeta Sporturilor, citat de realitatea.net. 

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu susține că nu știa că statul nu face analize de laborator pentru substanțele dezinfectante. O dezinfecție de proastă calitate este una dintre cauzele care conduc la apariția infecțiilor in spitale. Îmi doresc ca mâine să avem toate aceste elemente care să ne ajute la a începe să descifrăm această problemă. Chiar dacă noi o să prezent,m datele pe care am reușit să el adunăm de la spitale, sunt convins că toate datele rezultate din investigațiile celor interesați de această problemă ne vor ajuta”, a declarat Cadariu. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button