Parchetul General i-a deschis dosar penal din oficiu lui George Simion. Liderul AUR este acuzat de ultraj după ce l-a agresat pe ministrul Energiei Virgil Popescu

08 feb. 2022
135 Afișari
Parchetul General i-a deschis dosar penal din oficiu lui George Simion. Liderul AUR este acuzat de ultraj după ce l-a agresat pe ministrul Energiei Virgil Popescu

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a deschis lui George Simion, copreședintele AUR, un dosar penal pentru ultraj, prevăzut în Codul Penal ca infracțiune contra autorității. Procurorii anunță că s-au autosesizat cu această încadrare, precum și cea de tulburare a ordinii publice, după apariția materialelor de presă legate de incidentul din Parlament.

George Simion este acuzat de ultraj după ce l-a agresat luni pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, când acesta își susținea discursul în Parlament.

Pe de altă parte, și ministrul Energiei a anunțat că va depune plângere penală pe numele copreşedintelui AUR și a cerut conducerii Parlamentului să îi pună la dispoziţie filmarea integrală a incidentelor de la dezbaterea moţiunii simple, când a fost agresat de George Simion.

Scena s-a petrecut ieri, când liderul AUR a urcat la tribună lângă Virgil Popescu, l-a ținut cu o mână de umeri și cu alta de braț și i-a strigat, de la o distanță aproape intimă, în mod repetat ”Ești un hoț!”. La un moment dat, a coborât de la tribună, iar Virgil Popescu i-a strigat „Ești un prost”. George Simion s-a întors și s-a mai înfoiat o dată la Virgil Popescu. Președintele de ședință, Daniel Suciu (PSD), a suspendat dezbaterea, spunând că e pentru prima oară când un ministru e agresat.

Îți recomandăm să citești și

Comunicatul integral al Parchetului General:

La data de 8 februarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrat un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj, prev. de art. 257 alin. 1 și 2 Cp și tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. de art. 371 Cp.

În fapt, în urma materialelor de presă apărute în ziua de 7.02.2022, s-a reținut că numitul George Simion, deputat în Parlamentul României, în timpul ședinței Camerei Deputaților din aceeași zi s-a deplasat la tribuna plenului Camerei, în timp ce ministrul Energiei își susținea discursul la moțiunea simplă împotriva sa, agresându-l pe acesta.

Ce prevede infracțiunea de ultraj prevăzută în Codul Penal

Infracţiuni contra autorităţii – Ultrajul –
Art. 257. –

(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

 

Cookies