Parchetul General a solicitat un control la spitalele care au tratat victimele de la Clubul Colectiv

de:
31 oct. 2018
0 Afișari
Parchetul General a solicitat un control la spitalele care au tratat victimele de la Clubul Colectiv

„În cauza disjunsă din dosarul cunoscut generic sub numele de ,,Dosarul Colectiv”, se efectuează în continuare urmărirea penală pentru infracţiunile de ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Parchetului general.

Potrivit acestora, sunt analizate concluziile a 81 de expertize medico-legale având ca obiective, printre altele, şi „constatarea unor indicii privind încălcarea normelor de acordare a asistenţei medicale”. În plus, persoane vătămate au fost audiate în legătură cu asistenţa medicală şi posibile infecţii asociate asistenţei medicale.

„De asemenea, au fost formulate solicitări către diferite autorităţi privind documentarea faptelor, fiind identificate şi ridicate mai multe înscrisuri, au fost audiaţi martori, părţi civile (aparţinători ai victimelor decedate), unele dintre acestea depunând înscrisuri, urmând a se proceda la continuarea acestor activităţi. S-a solicitat şi este în curs de efectuare un control al autorităţilor competente la spitale care au acordat asistenţă medicală victimelor de la Clubul Colectiv în scopul de a se verifica, aferent perioadei de interes şi în raport de dispoziţiile Ordinului nr.916/2006 aflat în vigoare, existenţa şi modul de aplicare a planului anual de activitate pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale”, au mai transmis reprezentanţii Parchetului General.

Potrivit documentului, după finalizarea documentării urmează să se suplimenteze probatoriul inclusiv prin efectuarea unor noi expertize.

La data de 31.10.2015, cauza privind incidentul din Clubul Colectiv a fost preluată de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, prin ordonanţa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării urmăririi penale de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică – Biroul de criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Continuarea cercetării la faţa locului s-a efectuat de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împreună cu organele de poliţie, începând cu dimineaţa zilei de 31.10.2015.

La data de 28 aprilie 2016, prin rechizitoriu, s-a dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, vătămare corporală din culpă în formă agravată şi nerespectarea/neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, privind decesul a 64 de persoane şi vătămarea corporală a altor 20 de supravieţuitori.

Totodată, în dosarul disjuns, s-a întocmit un al doilea rechizitoriu, la data de 12 iulie 2018 fiind trimişi în judecată un inculpat, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, având ca urmare decesul a 64 de persoane, vătămare corporală din culpă în formă agravată, având ca urmare vătămarea corporală a 64 de persoane şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, şi a 7 inculpaţi (5 persoane fizice şi două persoane juridice), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă în formă agravată, având ca urmare vătămarea corporală a 44 de persoane.

Trei ani au trecut de la una din cele mai mari tragedii din istoria recentă a României – incendiul din clubul Colectiv. După seara de 30 octombrie 2015, 65 de tineri au murit, iar alţi aproape 200 au fost răniţi.

Cookies