Parchetul General a deschis dosar penal pentru teza de doctorat a prim-ministrului Ciucă. PressOne se întreabă dacă acțiunea va bloca investigația academică

10 feb. 2022
166 Afișari
Parchetul General a deschis dosar penal pentru teza de doctorat a prim-ministrului Ciucă. PressOne se întreabă dacă acțiunea va bloca investigația academică

Parchetul General a confirmat existența unui dosar penal pentru publicația PressOne, cea care a dezvăluit că teza de doctorat a premierului Ciucă ar fi plagiată. PressOne se întreabă este dacă nu cumva ancheta penală și ridicarea documentației UNAP (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”) de către procurori poate bloca analiza tezei și procedurile declanșate, luna trecută, deopotrivă de UNAP și de CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare), singurele instituții abilitate să analizeze plagiatul.

O primă confirmare oficială despre un dosar penal care vizează teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă a venit de la Parchetul General, scrie Emilia Șercan, jurnalista care a publicat demonstrația de plagiat. 

„Există un astfel de dosar la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică”, a declarat procurorul Alexandru Ionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului General. Potrivit acestuia, dosarul a fost deschis ca urmare a unei plângeri penale înregistrate „în jurul datei de 26 sau 28 ianuarie”.

Totuși, procurorul Ionescu nu clarificat care sunt acuzațiile din sesizare, dacă fac referire la eventuala încălcare a drepturilor de autor de către premierul Ciucă – singura situație în care plagiatul poate avea conotație penală – sau dacă este vorba despre alte prezumtive încălcări ale legislației penale, mai scrie PressOne.

Au fost ridicată teza de doctorat a lui Ciucă de la Universitatea de Apărare „Carol I”

Potrivit unor surse consultate de aceeași publicație, procurorul de caz a dispus deja ridicarea tuturor documentelor de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) care au legătură cu dosarul de doctorat al prim-ministrului Nicolae Ciucă, inclusiv teza de doctorat a acestuia. Documentele au fost ridicate de procurori de la UNAP săptămâna trecută, potrivit acelorași surse.

UNAP declanșase, la 18 ianuarie 2022, procedura de verificare a suspiciunilor de plagiat, în aceeași zi în care PressOne a publicat investigația intitulată „Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat” și în care prim-ministrul ceruse public universității să-i analizeze teza.

PressOne mai scrie că în acest moment nu există informații despre temeiul invocat în plângerea penală înregistrată la Parchetul General și nici despre cine este autorul acesteia.

În lipsa acestor informații, adaugă Emilia Șercan, este greu de înțeles dacă cel care a depus plângerea este un cetățean dezinteresat, care a decis astfel să facă ceva după ce a aflat că premierul Nicolae Ciucă e suspect de plagiat sau dacă, din contră, este vorba despre o încercare premeditată de a bloca analizarea tezei de doctorat de către CNATDCU și, în final, emiterea unei decizii în termenul prevăzut de lege.

Dacă plângerea penală vizează încălcarea drepturilor de autor, o astfel de situație intră în sfera infracțiunilor de natură penală, însă poate fi anchetată doar dacă reclamantul este cel căruia i-a fost încălcată proprietatea intelectuală în mod direct.

Un precedent datează din 2012 și viza teza de doctorat a lui Victor Ponta. Plângerea penală pentru plagiat depusă de Mihai Neamțu, Adrian Papahagi și Augustin Ofițeru împotriva premierului de la acea dată, Victor Ponta, a fost clasată de Parchetul General pe motiv de lipsă de interes. Cei trei nu au putut demonstra că au fost lezați direct de Ponta.

Cookies