Parchetul General a clasat dosarul de conflict de interese al lui Klaus Iohannis

de:
26 sept. 2014
0 Afișari
Parchetul General a clasat dosarul de conflict de interese al lui Klaus Iohannis

ANI a sesizat, in luna august 2013, Parchetul General si a cerut cercetarea lui Iohannis pentru conflict de interese, aminteşte Hotnews.ro.

Potrivit Agentiei, Iohannis a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, societate comerciala detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR).

Klaus Iohannis a detinut functia de presedinte al FDGR in perioada 2002 – 2013.

ANI sustinea ca obiectul contractului, semnat cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus Iohannis, il constituie servicii de informare si publicitate in vederea implementarii Proiectului (cod SMIS: 4915) finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Programul Operational: Cresterea Competitivitatii Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritara 3 „Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public”.

De asemenea, Klaus Iohannis a aprobat, in perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator (SC Tipografia Honterus SRL).

In opinia ANI, Klaus Iohannis nu a respectat dispozitiile art. 75, lit. b) si f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, potrivit carora „alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia (…) f) o asociatie sau fundatie din care fac parte”.

Totodata, potrivit ANI, primarul din Sibiu a incalcat si dispozitiile art. 253 (1) din Codul Penal conform carora „fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (…) pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul cu privire la posibila savarsire de catre Klaus Iohannis a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 253 (1) din Codul Penal.

Cookies