Parchetul Capitalei a inaugurat camera specială pentru audierea copiilor, victime ale abuzurilor sexuale. Încăperea este dotată cu tehnologie de ultimă generație

13 sept. 2022
244 Afișari
Parchetul Capitalei a inaugurat camera specială pentru audierea copiilor, victime ale abuzurilor sexuale. Încăperea este dotată cu tehnologie de ultimă generație
Parchetul Capitalei a inaugurat camera specială pentru audierea copiilor, victime ale abuzurilor sexuale. Încăperea este dotată cu tehnologie de ultimă generație | Sursă foto: Agerpres

Parchetul Capitalei a inaugurat o cameră specială unde vor fi audiați minorii ce au fost martori sau victime alea agresiunii sexuale. Respectiva încăpere este prevăzută cu tehnologie de ultimă generație de transcriere și înregistrarea audio-video.

Camera specială pentru audierea copiilor, inaugurată de Parchetul Capitalei

Respectiva cameră va fi folosită pentru audierea minorilor ce au fost martori sau victime alea abuzurilor sexuale, conform Agerpres.ro.

Aceasta a fost amenajată în așa fel încât să reprezinte un mediu prietenos dar și profesional. Minorii vor fi audiați fără a avea contact cu alte părți implicate în anchetă, precum agresorii sau avocații acestora.

Parchetul de la lângă Tribunalul București este prima unitate de parchet ce are la dispoziție o astfel de infrastructură dedicată copiilor.

Pentru a îmbunătăți performanța echipei de procurori din ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București și ai Parchetelor de Sector, camera a fost extinsă și dotată cu tehnologie nouă.

Cat a costat dotarea camerei de audieri

Mihaela Chiper, președintele Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și inițiatorul acestui proiect a declarat că dotarea unei astfel de camere costă circa 20.000 de euro. Banii aceștia sunt strânși prin intermediul donațiilor și sponsorilor.

Prim-Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, Bogdan Staicu, a declarat că prezentarea camerei a fost făcută pentru a încuraja persoanele ce știu despre săvârșirea unor agresiuni sexuale contra copiilor să anunțe poliția.

Iată ce a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul București:

Această categorie a abuzurilor sexuale comise împotriva minorilor este o categorie în care sesizările formulate către organele de urmărire penale sunt mult mai puține în comparație cu faptele care se petrec în realitate.

Drept urmare, dorim să oferim un nou element care să fie luat în considerare de persoanele care au cunoștință de săvârșirea unor asemenea fapte, pentru că există o reticență în această privință, pentru a nu expune minorul – victimă a unui abuz sexual – la alte consecințe.

Prin aceste camere de audiere, minorii sunt protejați emoțional. Sunt folosite metode științifice la audieri pentru aflarea adevărului, iar procurorii și polițiștii sunt specializați în instrumentarea acestor cauze penale.

La PTB și parchetele de sector există procurori anume desemnați să instrumenteze acest tip de cauze, existând un grup de lucru coordonat de procurorul Marian Trușcă.

Cookies