Parchetul a început acţiunea penală faţă de 8 persoane,acuzate de omor şi tâlhărie

de:
28 mai 2014
7 Afișari
Parchetul a început acţiunea penală faţă de 8 persoane,acuzate de omor şi tâlhărie

Redăm integral comunicatul remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti:

La data de 27.05.2014, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:

CHILIBAN ALEXANDRU, pentru omor calificat, tentativa la tâlhărie calificată si tâlhărie calificată
CHIŢU FLORIN RĂZVAN, pentru complicitate la omor calificat si complicitate la tentativa la tâlhărie calificată
COMAN ALEXANDRU ROBERT, pentru tâlhărie calificată, complicitate la omor calificat, complicitate la tentativa la tâlhărie calificată, tentativă la tâlhărie calificată, furt calificat şi distrugere
MIRCESCU RADU, pentru furt calificat, tâlhărie calificată, trei infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, tentativă la tâlhărie calificată, furt calificat şi distrugere
MORAR OVIDIU CRISTIAN, pentru tâlhărie calificată
ION ALEXANDRA PAULA ROXANA, pentru complicitate la omor calificat si complicitate la tentativa la tâlhărie calificată
DOBRIN DUMITRU BOGDAN, pentru furt calificat, tâlhărie calificată, și trei infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal
BĂNUȚĂ CONSTANTIN DUMITRU, pentru omor calificat, tentativa la tâlhărie calificată, furt calificat, tâlhărie calificată, trei infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal.

Pe baza actelor de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat suspiciunea rezonabilă de comitere a următoarelor fapte:

În seara zilei de 15.01.2014, inculpaţii CHILIBAN ALEXANDRU, COMAN ALEXANDRU ROBERT şi MORAR OVIDIU CRISTIAN au pătruns fără drept, prin escaladarea gardului, spargerea geamului şi deschiderea zăvorului de la uşa de acces, în locuinţa persoanei vătămate V.G. şi prin exercitarea de acte de violenţă asupra acesteia, au sustras o suma de bani.

În noaptea de 16/17.01.2014 inculpaţii CHILIBAN ALEXANDRU şi BĂNUȚĂ CONSTANTIN DUMITRU au pătruns fără drept, prin escaladarea gardului, în locuinţa victimei V.G., au atacat-o, iar în timp ce inculpatul BĂNUȚĂ CONSTANTIN DUMITRU a continuat agresiunea asupra victimei, lovind-o cu pumnii în zona feţei şi la nivelul corpului şi sugrumând-o, inculpatul CHILIBAN ALEXANDRU a căutat sume de bani în locuinţă. Cei doi inculpaţi au acţionat în modul descris anterior în baza unei înţelegeri anterioare cu inculpaţii CHIŢU FLORIN RĂZVAN, ION ALEXANDRA PAULA ROXANA şi COMAN ALEXANDRU ROBERT, aceştia din urmă acordând sprijin moral primilor doi şi asigurând paza locului comiterii faptei.

În noaptea de 09/10.02.2014, inculpaţii MIRCESCU RADU, DOBRIN DUMITRU BOGDAN şi BĂNUȚĂ CONSTANTIN DUMITRU, împreună cu minorul M.D., au sustras, prin efracţie (rupere butuc), un autoturism marca BMW de culoare neagră.

În noaptea de 11/12.02.2014, inculpaţii MIRCESCU RADU, DOBRIN DUMITRU BOGDAN şi BĂNUȚĂ CONSTANTIN DUMITRU, împreună cu minorul M.D., au pătruns, prin escaladarea gardului, în locuința persoanelor vătămate R.E., R.I. și R.E., le-au imobilizat prin legare de mâini și de picioare, iar prin exercitarea de agresiuni fizice şi prin ameninţarea cu un pistol cu gaze , le-au deposedat pe acestea de sumele de 8.200 lei și 700 euro.

În noaptea de 20/21.03.2014, inculpaţii COMAN ALEXANDRU ROBERT, MIRCESCU RADU şi IOAN RUXANDRA ANDREEA au sustras prin efracţie un autoturism marca Dacia 1310, aparţinând persoanei vătămate G.V., pe care l-au distrus ulterior prin incendiere, pentru a distruge urmele infracţiunii.

În noaptea de 23/24.03.2014, inculpaţii COMAN ALEXANDRU ROBERT şi MIRCESCU RADU, împreună cu minorul M.D., au pătruns în locuinţa persoanelor vătămate R.V. şi R.I., iar prin exercitarea de violenţe fizice asupra acestora, au încercat să le deposedeze de o sumă de bani.

Astfel, din probele administrate în cauză a rezultat următorul mod de opreare:

– inculpaţii au acţionat asupra unor persoane vulnerabile, care nu se puteau apăra şi nu puteau anunţa organele de poliţie din cauza vârstei înaintate sau unor afecţiuni medicale, inclusiv de natură psihică,

– au acţionat în zone cunoscute de ei sau de complicii lor şi după o verificare prealabilă a căilor de acces la imobil;

– au cules informaţii pentru a stabili momentul oportun în care să acţioneze, astfel încât bunurile vizate să fie prezente la locul faptei;

– şi-au procurat arme şi alte obiecte pe care să le folosească la comiterea faptelor (de ex.: pistol pentru ameninţarea victimelor, bandă adezivă pentru legarea victimelor), precum şi obiecte de vestimentaţie care să le asigure o protecţie (mănuşi pentru a nu lăsa urme, cagule sau haine cu glugă pentru a-şi acoperi capul şi a împiedica sau îngreuna o eventuală identificare a lor de către martori sau victime);

– au acţionat pe timpul nopţii pentru a nu fi observaţi de martori şi pentru ca întunericul să-i protejeze de camerele video;

– au folosit violenţa pentru a imobiliza victimele;

– inculpaţii au sustras autoturisme pentru a le folosi ulterior la comiterea faptelor, deplasarea cu propriile autovehicule putând furniza organelor de anchetă elemente care ar fi putut duce la identificarea posesorilor;

– inculpaţii au sustras telefoanele şi cheile de la autoturismele victimelor, pentru a le împiedica pe acestea să anunţe organele de poliţie sau să-i urmărească imediat după comiterea faptei.

La data de 27.05.2014, au fost efectuate 23 de percheziţii domiciliare în Municipiul Bucureşti şi judeţul Teleorman şi au fost puse în executare 28 de mandate de aducere.

La aceeaşi dată Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus luarea faţă de inculpaţii CHILIBAN ALEXANDRU, CHIŢU FLORIN RĂZVAN, COMAN ALEXANDRU ROBERT, MIRCESCU RADU, DOBRIN DUMITRU BOGDAN şi a măsurii reţinerii pe o durată de 24 de ore, în condiţiile în care inculpaţii MORAR OVIDIU CRISTIAN, ION ALEXANDRA PAULA ROXANA şi BĂNUȚĂ CONSTANTIN DUMITRU se sustrag de la urmărire penală.

În cursul zilei de azi va fi sesizat Tribunalul Bucureşti cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile.

Cercetările au fost efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale şi din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri, cu sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale.
La efectuarea cercetărilor au participat lucrători din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Teleorman.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cookies