Procurorii: Medicii percheziționați au falsificat rezultatele analizelor – 14.000 de analize false

de:
29 mart. 2013
9 Afișari
Procurorii: Medicii percheziționați au falsificat rezultatele analizelor - 14.000 de analize false

Cel putin 800 persoane au primit rezultate fictive. 14.000 analize au fost falsificate.  Prejudiciul estimat este de 500.000 de euro.

16 medici aveau cabinete individuale, iar alții erau angajați ai laboratoarelor, a declarat Bogdan Staicu, procuror, informeaza Realitatea TV. Unele dintre persoane care au primit rezultate fictive erau grav bolnave, chiar și bolnavi incurabili.

Unul dintre medicii puşi sub acuzare pentru decontări ilegale de analize medicale a fost ridicat de la o pensiune din Drobeta Turnu Severin. Conform reprezentanţilor Poliţiei Mehedinţi, medicul cardiolog Sergiu Bărsan a fost găsit, vineri dimineaţă, la o pensiune din Drobeta Turnu Severin de către poliţişti, fiind ridicat în baza unui mandat de aducere.

”Angajaţi ai celor două laboratoare în cauză, direct sau prin intermediari, stabileau o legătură cu un medic (specialist sau de familie), în baza căreia cei din urmă emiteau în mod constant numeroase bilete de trimitere pentru analize medicale, cu valoarea compensată, fără a avea acoperire într-o situaţie reală, în sensul că biletele erau eliberate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi sau deşi au fost consultaţi nu li s-a recomadat efectuarea unor analize medicale. Biletele astfel completate (circa 14.000) de către medic sau asistentul său erau înmânate unor angajaţi ai laboratoarelor şi înaintate ulterior spre decontarela Casade Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Medicii care falsificau biletele de trimitere primeau sume de bani reprezentând 10% din valoarea analizelor recomandate.

Aproximativ 70% din activitatea celor două laboratoare de analize consta în operaţiunile fictive descrise.

Totodată, cele două laboratoare efectuau şi în mod real analize, însă foloseau reactivi vechi sau chiar expiraţi, iar rezultatele se stabileau mai mult prin deducţie decât în baza unor temeiuri ştiinţifice. Oricum, aparatura laboratoarelor, în ipoteza în care ar fi fost permanent funcţională,  nu ar fi putut procesa analizele decontate de către C.A.S.M.B. – atât cantitativ cât şi calitativ. Au existat şi cazuri în care au fost pierdute probele biologice ale pacienţilor, situaţie în care angajaţii treceau în buletinele de analiză rezultate fictive.

Până în prezent, în cauză au fost audiate circa 800 de persoane în numele cărora au fost emise fictiv bilete de trimitere.

În urma punerii în aplicare a mandatelor de aducere au fost prezentate în ziua curentă la audieri  42 de persoane”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, remis B365.ro. 

Citește și: Percheziții la medici din București: zeci de medici ridicați cu mascații

Cookies