Parcarea săptămânii în București: mașina lăsată perfect în mijlocul unei intersecții. „N-a mai fost vopsea să marcheze giratoriul și-au folosit un Golf”

22 iun. 2023
2640 afișări
Parcarea săptămânii în București: mașina lăsată perfect în mijlocul unei intersecții.
Parcarea săptămânii în București: mașina lăsată perfect în mijlocul unei intersecții. "N-a mai fost vopsea să marcheze giratoriul și-au folosit un Golf". Sursa foto: Facebook/ Ai parcat ca un bou București

Un șofer și-a parcat mașina în mijlocul unei intersecții din Sectorul 2, încurcând circulația celorlalte autovehicule.

„A lăsat-o să dirijeze circulația”

Un șofer, probabil grăbit, și-a lăsat mașina în mijlocul unei intersecții din Sectorul 2 al Capitalei și a plecat. Nu se știe cât timp a fost plecat șoferul sau cât a rămas mașina în intersecție, însă, cert este că parcarea neregulamentară a acestuia a fost surprinsă instant.

Un trecător a observat mașina parcată în intersecție și a fotografiat-o. Ulterior, a publicat imaginea pe pagina de Facebook „Ai parcat ca un bou București”, alături de descrierea:

Știu că e greu de crezut.” – A. E.

Nici de data aceasta nu au lipsit comentariile ironice ale internauților de pe Facebook. Unul dintre ei a spus că mașina respectivă a fost folosită pe post de marcaj pentru sensul giratoriu:

Nu au mai avut vopsea pentru marcajul sensului giratoriu și au folosit un golf…” – I. Ș.

Alt bucureștean i-a dat o altă întrebuințare mașinii parcate neregulamentar, anume:

A lăsat-o sa dirijeze circulatia, probabil că stăpânul are dungă roșie pe buletin.” – R. B.

Ce amendă pot primi șoferii care parchează neregulamentar

Legea interzice parcarea autovehiculelor pe trotuar. Șoferii pot să primească amenzi destul de mari dacă își parchează mașinile neregulamentar prin București.

Conform legislației, se interzice oprirea voluntară a autovehiculelor:

 • unde este indicatorul „Oprirea interzisă”

 • pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea;

 •  pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, precum şi pe viaducte;

 • în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;

 • pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea;

 • în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu;

 • în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;

 •  în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă;

 • în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;

 • pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificaţiile „Drum îngustat”, „Prioritate pentru circulaţia din sens invers” sau „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers”;

 •  pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;

 • pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai ori la mai puţin de 50 m de acestea, dacă circulaţia vehiculelor pe şine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;

 • pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);

 • pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor;

 •  pe pistele pentru biciclete.

De asemenea, Codul Rutier 2023 interzice oprirea sau staționarea neregulamentară, semnalizate prin indicatoare. Șoferii care parchează neregulamentar pot plăti până la 870 de lei, dar şi puncte de penalizare

Conform Antena 3 CNN, în 2023, punctul de amendă valorează 145 lei. În cazul în care, un șofer este surprins într-o astfel de situaţie, riscă o amendă din clasa a I-a de amenzi, adică 2 sau 3 puncte de amendă. Astfel, amenda minimă pentru parcare neregulamentară va fi de 290 de lei, iar cea maximă de 435 de lei. Suplimentar, şoferul se va alege cu două puncte de penalizare.

Totodată, conducătorul auto va fi încadrat și la categoria staționare neregulamentară. În această situație, legislația prevede o amendă pentru staţionare neregulamentară cuprinsă între 580 și 725 de lei, plus trei puncte de penalizare.

În cazul staţionării sau parcării pe autostradă în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, conducătorul auto riscă o amendă pentru parcare neregulamentară cuprinsă în clasa a II-a de amenzi, adică 6 puncte-amendă, echivalentul a 870 de lei.

Te-ar putea interesa și:

Cookies