Parcarea supraetajată va fi construită în zona străzilor N.Tonitza – Franceză – Splaiul Independenţei. Accesul în noua parcare se va face cu maşina de pe Splaiul Independenţei. Șoferii vor avea însă acces pietonal, pentru a-şi recupera maşina, şi din străzile Filitti şi Franceză.
Noua construcţie va fi amplasată într-o zonă protejată, mai exact zona Stavropoleos – cartier bancar şi de afaceri specific secolului al XIX-lea, unicat în Bucureşti, cu valoare de raritate în România, având grad maxim de protecţie. De altfel clădirea nouă va fi chiar lipită de un monument istoric, situat pe Splaiul Independenţei nr. 2J. De asemeni, se ia în considerare faptul că va exista o „relaţie vizuală directă cu Biserica Sf. Dumitru de Jurământ.”
Planul Urbanistic Zonal a primit deja avizul Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti. Acordul Ministerului Dezvoltării a fost dat însă cu câteva condiţii. Astfel, proiectul de realizare a parcării va trebui să conţină măsuri clare de protecţie a monumentului istoric de care se alipeşte. De asemenea, vor trebuie protejate toate valorile arhitectural – urbanistice, istorice şi de mediu natural din întreaga zonă. Se recomandă chiar unele intervenţii pentru conservarea şi potenţarea valorilor existente.
De asemenea, ca arhitectură, noua construcţie va trebui să respecte specificul zonei. Astfel, viitoarea clădire va trebui să respecte înălţimile clădirilor cu care se cuplează şi reperele orizontale pentru „continuitatea frontului construit”. Este interzisă folosirea pereţilor cortină (de sticlă), utilizarea unor placaje ceramice sau a unor suprafeţe metalice strălucitoare şi a unor culori stridente.
Planul Urbanistic Zonal a intrat deja în dezbatere publică pe siteul PMB însă nu a stârnit niciun comentariu până acum, deşi peste numai o zi perioada de consultare expiră.
Parcare cu lift de maşini
Parcarea va consta de fapt din mai multe corpuri de clădire. „Vor fi trei corpuri de tip modular, cu înălţimi diferite în funcţie de regimul de înălţime al clădirii alăturate”, a precizat pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. Înălţimea celor trei corpuri variază între P+3 şi P+5.
Parcarea va avea 800 de locuri. La nivelul solului vor fi parcate autocarele cu turişti, iar deasupra autoturismele, potrivit primarului general, Sorin Oprescu. Parcarea automatizată va fi dotată cu o platformă-lift cu ajutorul căreia vor fi parcate maşinile. Lucrarea va fi realizată în parteneriat public-privat. Edilul-şef declara în urmă cu câteva luni că sunt deja foarte mulţi investitori interesaţi de acest proiect. Până la realizarea lui însă mai este un pas important. PUZ-ul trebuie aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.