Parc cultural ultramodern şi turnuri de 35 de etaje, pe locul fabricii de ţigarete. GALERIE FOTO

de:
26 iul. 2012
1 Afișari
Parc cultural ultramodern şi turnuri de 35 de etaje, pe locul fabricii de ţigarete. GALERIE FOTO

Omul de afaceri Ioan Niculae vrea să transforme fosta fabrica de ţigarete a Capitalei în ansamblu rezidenţial, parc comercial şi parc cultural. Terenul de 6,2 hectare, deţinut în trecut de Tutunul Românesc, se află acum în proprietatea Interagro, companie al cărui acţionar majoritar este omul de afaceri Ioan Niculae. Patrimoniul fostei fabrici include 30 de clădiri. Dintre acestea, doar nouă au fost clasate ca monumente istorice şi vor fi păstrate în cadrul viitoarei investiţii. 

Potrivit studiului de oportunitate, prezentat miercuri în Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei, pe terenul de pe Bd. Regiei va fi amenajat un foyer urban cu o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi. Mai exact, va fi realizată o piaţă urbană, acoperită cu un acoperiş transparent. În această piaţă vor fi amenajate o scenă pentru spectacole şi spaţii expoziţionale, iar în mijlocul său va rămâne coşul centralei termice a fabricii ce va fi reabilitat. Piaţa de 5.000 metri pătraţi va fi amenajată în incinta fostei fabrici. Astfel, clădirile fabricii vor înconjura practic piaţa.

 

„Aici se vor organiza spectacole, expoziţii. De asemenea, se va încerca şi punerea în valoare a clădirilor monument istoric păstrate pe teren”, a precizat arhitectul Florin Machedon, care a realizat studiul de oportunitate pentru acest proiect. 

Turnuri de birouri şi blocuri de locuinţe

Alături de parcul cultural, va fi construit şi un parc comercial, un ansamblu rezidenţial, dar şi două turnuri de birouri. Clădirile de locuinţe vor avea 4-5 etaje, susţine arhitectul Florin Machedon. Turnurile de birouri vor concura însă cu Skytower, cea mai înaltă clădire din Bucureşti, aflată în construcţie pe Bulevardul Barbu Văcărescu. Astfel, cele două turnuri, ce vor fi construite chiar la stradă, chiar pe Bd. Regiei vor avea 30, respectiv 35 de etaje (119 metri). În spatele celor două turnuri va fi realizat parcul cultural. 

Pentru realizarea acceselor în imensul ansamblu de clădiri se ia în considerare şi dărâmarea grădiniţei care se află pe terenul fostei fabrici de ţigarete. Grădiniţa este în acest moment funcţională. 

Membrii Comisiei de Urbanism au fost de acord cu oportunitatea realizării acesteui proiect, însă au cerut arhitectului să stabilească mai clar în Planul Urbanistic Zonal accesele de circulaţie în cadrul viitorului ansamblu. 

„Trebuie realizat un studiu istoric şi un studiu de circulaţie, atât pentru circulaţia din interior, cât şi pentru cea din exterior”, a recomandat preşedintele Comisiei de Urbanism, arhitectul Sorin Gabrea. 

Cookies