Parc cu parc se face umbră în București. Mini parcul Popa Soare din cartierul Armenesc a fost reabilitat

29 aug. 2022
701 Afișari
Parc cu parc se face umbră în București. Mini parcul Popa Soare din cartierul Armenesc a fost reabilitat
Mini parcul Popa Soare din cartierul Armenesc a fost reabilitat | Sursa foto: Străzi pentru Oameni on FB

Bucureștiul este un oraș hămesit după verdeață. N-avem spații verzi câte ne-ar trebui, multe dintre cele care sunt, teoretic, spații verzi, sunt pline de uscăciuni, deci considerăm orice veste despre câte-o oază prin Capitală drept o veste foarte, foarte bună.

Cum umblam noi acum de dimineață pe internet (că n-am apucat încă să luăm orașul la picior, am văzut că Asociația Străzi pentru Oameni dă de veste bună: Mini parcul Popa Soare din Sectorul 2 al Capitalei (zona cartierului Armenesc) a fost reabilitat.

Fără plastice stridente sau asfalt și beton la fiecare colț, locul de joacă se integrează frumos în peisajul istoric al zonei. Parcul este înconjurat pe toate laturile de carosabil. Oricare latură, mai puțin cea cu strada Plantelor sau strada Sfântul Ștefan, poate să devină pietonală pentru a extinde miniparcul și să ofere siguranță celor mici.

Cum stă Bucureștiul cu parcurile și cu spațiile verzi

Greenpeace făcea, la un moment dat, o analiză a evoluției spațiului verde în București.

În anul 1989, fiecare locuitor din București avea la dispoziție, în medie, o suprafață de 16,79 de metri pătrați de spațiu verde.

În 2006, un raport al Primăriei Capitalei arăta că suprafața de spațiu verde per locuitor s-a redus la 9,67 de metri pătrați.

Prin 2011 a fost finalizat Registrului Spațiilor Verzi (RSV), al cărui rost este, printre altele, acela de a face  inventarul parcurilor și al copacilor din București. Măsurătorile Primăriei Capitalei au scos la iveală 23,21 de metri pătrați pe locuitor, mai mult decât dublu față de cifrele anterioare. Dar asta nu înseamnă ca avem mult, mult, dublu mult verde în București.

Ca să ne lămurim ceva mai bine, iată cum stau alte capitale europene:

  • Viena, o suprafață de 120 de metri pătrați de spațiu verde per locuitor
  • Helsinki 100 de mp de spațiu verde pe cap de locuitor
  • Stockholm86 de metri pătrați der spații verzi pe cap de locuitor
  • Berlin38 de metri pătrați 
  • Roma45 de metri pătrați. 

Îți recomandăm să citești și:

Cookies