Paradoxul din ceașca de cafea. Cum au salvat bucureștenii mii de locuri de muncă în pandemie

03 dec. 2020
135 Afișari
Paradoxul din ceașca de cafea. Cum au salvat bucureștenii mii de locuri de muncă în pandemie
Deși este consumată zilnic pe intregul Glob, doar câteva țări o pot produce

În anul 2020, industria HoReCa a fost lovită din plin de pandemia de Coronavirus. Cafenelele însă, nu au sucombat, grație celor care adoră sa bea o cafea bună. Ce soluții au găsit proprietarii de cafenele din București ca să reziste în cea mai gravă criză sanitară din istorie și cât drum parcurge boaba de cafea pâna să ajungă bautură energizantă din ceștile noastre - despre aceste lucruri vorbim acum.

La nivel global, peste 25 de milioane de fermieri sunt membri Fair Trade și asigură circa 80% din cantitatea de cafea care se gasește pe piață. În total, peste 125 de milioane de oameni din lume depind de boabele de cafea pentru a-și asigura traiul. Fie că le transportă, le macină sau le prepară pentru vânzare.

Anul 2020 s-a dovedit a fi unul ciudat, plin de incertitudini și necunoscute la fiecare pas și pentru ei. Și totusi, producatorii de cafea rezista. Pentru că au clienți, slavă Domnului, lumea continuă să bea cafea. Nu puțini sunt cei care își găsesc refugiu și energie într-o ceașcă de cafea. Fie că este băută în grabă, spre locul de muncă, sau savurată în confortul de acasă, cafeaua reprezintă unul dintre lucrurile care au rămas la fel chiar și ăn pandemia de coronavirus.

Industria cafelei a reușit pe parcursul acestui an să se mențină pe o un trend ascendent la nivel global, deși comercianții și cafenelele s-au confruntat cu valuri de restricții și cu lipsa siguranței pentru ziua de mâine. Creșterea se datorează ambiției fermierilor, dar și rezistenței de care au dat dovadă cei care se ocupă cu distribuția și procesarea cafelei.

Surprinzator, în pandemie, Brazilia a înregistrat producții record de cafea

După cum spune și proverbul „în orice rău e și-un bine”, pandemia nu a lovit în mod egal toate ramurile industriei de cafea. În timp ce patronii de cafenele făceau sacrificii pentru ca afacerile lor să supraviețuiască in timpul lockdown-ului, Brazilia, cel mai mare producător la nivel global, se lăuda cu producții record. În ultimul an, fermierii brazilieni au recoltat 67.9 milioane de saci de cafea (unitate de măsură folosită în lumea cafelei, un sac cântărește 60 de kilograme), o creștere de 3 milioane de saci comparativ cu anul precedent de recoltă.

Soiul premium de cafea – arabica – este o plantă bienală, fapt care duce la fluctuații în privința recoltei anuale.  Perioada de recoltare a fost prelungită din cauza restricțiilor, numărul culegatorilor a fost mai mic, situație care a dat peste cap calculele producătorilor. Ca să obțina producții record, brazilienii au muncit din greu ca să culeagă boabele înainte de începerea sezonului ploios.

În pandemie, în Bucuresti s-au deschis 18 cafenele noi și s-au închis doar trei

În anul 2020, cafenelele din Bucuresti au fost nevoite să se reinventeze ca să ramâna in joc. Au inceput să vânda online, au gândit kituri pentru clienții fideli și au plătit comisioane considerabile firmelor de delivery, numai să nu închida, având un singur scop – supraviețuirea. Contrar așteptărilor totuși, în urma primului val de restricții, în Bucuresti s-au deschis nu mai puțin de 18 cafenele și s-au închis doar trei.

Au avut de partea lor orașul, entuzismul celor care consumă specialty coffee. Încrederea bucureștenilor a fost esențială în aceste vremuri și a facut diferența dintre faliment și menținerea afacerilor deschise. În prezent, cafeaua reprezintă cel mai bine vândut produs alimentar de pe platformele de e-commerce.

Când vă beți cafeaua, să vă gândiți si la tot drumul pe care l-au parcurs boabele magice, de pe crengile copacilor, dintr-un foarte indepartat colț al planetei, și până în espressor.

Cookies