Vreo 40 de kilometri străbate râul Colentina prin București, care vine de pe dealurile Târgoviștei și se varsă, la urmă, în Dâmbovița, pe la Cernica.
În nord, acest râu mai degrabă ignorat al orașului formează o splendidă salbă de lacuri, printre care și cel în general știut de bucureșteni drept Fundeni.
Flora și fauna de acolo sunt impresionante, amintește Asociația Parcul Natural Văcărești:
Colentina este un fel de râu uitat al Bucureștiului. Deși formează o salbă impresionată de lacuri în nordul Capitalei, pe malul celor mai multe se ajunge cu greu, făcând slalom printre garduri (multe ridicate ilegal, chiar pe malul apei) sau printre mormanele de gunoaie care s-au strâns în decenii de nepăsare. Fauna și flora zonei sunt similare Parcului Natural Văcărești. În plus, Colentina se varsă în Dâmbovița, râu care trece la mică distanță de Văcărești. Este foarte important ca acestea să fie bine gestionate pentru a asigura supraviețuirea speciilor, dar și accesul bucureștenilor la natură. Din toată salba Colentinei, considerăm că Valea Saulei, Pajiștea Petricani și malurile Colentinei de la Dobroiești trebuie protejate cu prioritate.
Asociația Parcul Natural Văcărești vorbește apoi în detaliu despre aceste trei zone de pe cursul bucureștean al râului Colentina, zone care trebuie să devină protejate:
Valea Saulei este un afluent al Colentinei, iar zona pe care Asociația o va proteja se suprapune unor bazine piscicole și terenului din preajma lor. Cu totul, sunt 10 hectare în nordul lacului Plumbuita. În ultimii ani, în zonă au fost construite tot mai multe blocuri, spune aceeași Asociație.
Protejată fiind, Valea Saulei poate să devină un loc de odihnă și educație în natură pentru tot mai numeroșii locuitori ai zonei, dar și pentru restul bucureștenilor.
Pajiștea Petricani de pe malul râului Colentina are 5 hectare și jumătate, se află în zona Șoselei Petricani, în dreptul sediului Romsilva:
În jurul pajiștii Petricani s-au construit blocuri noi și încă se mai construiește. E foarte important ca locuitorii cartierului (și nu doar ei) să aibă acces la astfel de oaze de liniște și sănătate.
Malurile Colentinei de la Dobroești sunt, din punct de vedere juridic, terenuri neconstruibile / zone inundabile:
Fie și parțial, așa se explică de ce zona a fost ocolită de dezvoltatorii imobiliari, deși există planuri de ridicare a unor clădiri până în “buza” celor 55,6 hectare le vom proteja cu ajutorul tău. Pe parcursul unui an, în zonă pot fi văzute peste 90 de specii de păsări. Aproape jumătate sunt sedentare, așadar în orice anotimp puteți admira lebede, cormorani, stârci, mierle, vânturei, pițigoi sau ciocănitori. Iar dacă aveți ceva noroc și multă răbdare, n-ar fi exclus să vă întâlniți și cu o vidră.
Asociația Parcul Natural Văcărești este o organizație nonguvernamentală a cărei misiune este aceea de a promova și susține conservarea zonelor de biodiversitate în mediul urban și periurban, sub formă de arii naturale urbane. Consideră că natura devine o componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii oamenilor care trăiesc în București și zona metropolitană.
Asociația are trei obiective strategice: În București vor fi promovate Pădurea Băneasa, Delta Dâmboviței, Valea Colentinei (Salba de lacuri din nord-vestul orașului).
Dacă vrei să susții Asopciația, găsești AICI modalitățile în care poți face acest lucru.
Îți recomandăm să citești și: