Parada militară de 1 Decembrie, la București. Evenimentul cu ocazia Zilei Naționale a României a fost confirmat de Administrația Prezidențială

15 nov. 2022
365 Afișari
Parada militară de 1 Decembrie, la București. Evenimentul cu ocazia Zilei Naționale a României a fost confirmat de Administrația Prezidențială
Parada militară de 1 Decembrie, la București. Evenimentul cu ocazia Zilei Naționale a României a fost confirmat de Administrația Prezidențială | Sursă foto: Agerpres

Administrația Prezidențială a confirmat parada militară organizată de Ziua Națională a României. Ca în fiecare an, aceasta va avea loc în Piața Arcul de Triumf din București.

Parada militară la București, cu ocazia Zilei Naționale a României

În fiecare an, în data de 1 decembrie este celebrată Ziua Națională a României, iar cu această ocazia are loc și Parada Militară din București.

Data este stabilită de legea română și marchează un eveniment extrem de importat din istoria țării noastre. Mai exact, momentul în care Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Regatul Român. Această decizie a fost luată în anul 1918.

Cu prilejul Zilei Naționale a României, joi, 1 decembrie 2022, în Piața Arcul de Triumf din București, va fi organizată o paradă militară, a transmis Administrația Prezidențială.

1 decembrie nu a fost singura dată la care s-a celebrat Ziua Națională

Data de 1 decembrie a devenit ziua națională a României imediat după ce regimul comunist s-a prăbușit. Înainte de Revoluție, Ziua Națională era celebrată în data de 23 august. Aceasta nu a fost singura dată la care s-a sărbătorit Ziua Națională. Pe parcursul anilor, Ziua Națională a fost:

  • Între 1861-1866: 24 Ianuarie,
  • Între 1869-1947: 10 Mai,
  • Între 1948-1989: 23 August,
  • Din 1990: 1 decembrie.

Ziua de 1 decembrie a devenit zi națională și sărbătoare publică în România, în data de 31 iulie 1990, când legea numărul 10 a fost promulgată de Ion Iliescu, președinte la acea vreme. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial următoarea zi, la 1 august 1990.

Anul următor, data la care se celebrează Ziua Națională a României a fost consemnată în Constituție, la articolul 12, alineatul 2.

Data de 1 decembrie este singura care a fost menționată expressis verbis ca fiind Zi Națională. Celelalte date au fost doar considerate „zile naționale”, prin sugestiile guvernanților și acceptanța publicului.

Cookies