BAZAR

Păpuşi, piane şi truse medicale pe lista celor mai periculoase jucării din magazine

Produsele considerate periculoase pentru sănătatea umană au fost transmise Uniunii Europene prin sistemul de alertă RAPEX. Cele mai multe din produsele considerate periculoase pentru sănătate sunt fabricate în China.

Papuşa BESSY intră în categoria jucăriilor cu risc de sufocare deoarece conţine părţi de mici dimensiuni care pot fi înghiţite de copii.

O păpuşă realizată pe continentul asiatic se află pe lista jucăriilor periculoase fiindcă îi poate sufoca pe micuţi din cauza părului care nu este bine fixat de scalp. Astfel, părul se desprinde foarte uşor şi ar putea fi inghiţit de copii.

O altă jucărie, trusa de doctor, de origine chineză, prezintă risc de sufocare din cauza părţilor de mici dimensiuni care pot fi înghiţite de copii.

Și arma de jucărie „Air Sport Gun” a intrat în atenţia inspectorilor ANPC pentru că prezintă risc de leziuni din cauza baionetei ascuţite de metal.

Risc de sufocare prezintă şi Păpuşa Baby Dona, care are ornamente mici ce pot fi uşor desprinse şi înghiţite.

În lista celor mai periculoase jucării se află seturile cu accesorii de poliţie “Set Power Police Wins” care prezintă risc de sufocare, potrivit inspectorilor ANPC, întrucât ventuza se poate desprinde cu uşurinţă de pe tija pistolului, putând fi înghiţătă de copii.

În lista jucăriilor neconforme se află şi produsele de tip pian “Funny Piano” din China, care prezintă de asemenea risc de sufocare. “Baza ciupercii are o parte transparentă, din material plastic, care nu este etanşă, iar prin antrenare biluţele de polistiren expandat pot fi scoase, existând riscul ca ele să fie introduse în gură de copii şi înghiţite, provocând sufocarea”, potrivit comisarilor ANPC.

În perioada 14 – 25 noiembrie, la nivel naţional, au fost verificaţi 667 operatori economici, din care 651 care se ocupă cu vânzare directă şi 16 care comerializează jucării online.

La 520 de agenţi economici, din cei 667 controlaţi, s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Inspectorii ANPC au aplicat, în urma controalelor, 603 sancţiuni, dintre care 265 avertismente şi 338 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 927.400 lei. După verificări, s-au dispus 329 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru jucării în valoare de 201.192 lei şi 47 de măsuri de oprire definitivă, pentru jucării în valoare de 42.504 lei, la vanzarea directă, şi şapte măsuri de corectare sau completare a informaţiilor continute de site-urile care comercializează online jucării pentru copii.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button