Papa Francisc: Trăim al treilea Război Mondial

14 iun. 2022
444 Afișari
Papa Francisc: Trăim al treilea Război Mondial
Papa Francisc | Sursa foto: Vatican News

Papa Francisc a declarat, într-o discuție pe care a avut-o cu câteva zile în urmă cu zece reprezentanţi ai revistelor culturale europene ale Societăţii lui Iisus (Ordinul iezuit al Bisericii Catolice) că, de fapt, „trăim al treilea război mondial” şi că războiul din Ucraina.

„Cu câțiva ani în urmă, am gândit că e al treilea Război Mondial pe bucăți. Acum…”

Felul în care vede Papa Francisc criza provocată de invazia Rusiei în Ucraina reiese din  transcrierea acestei conversații, relatează EFE şi La Stampa, citate de Agerpres:

În urmă cu câţiva ani, mi-a trecut prin cap să spun că trăim un al treilea război mondial în bucăţi. Acum, pentru mine, al treilea război mondial a fost declarat. Iar acest lucru ar trebui să ne dea de gândit. Ce se întâmplă cu omenirea care a avut trei războaie mondiale într-un secol?

Suveranul Pontif a mai spus că e momentul “să ne îndepărtăm de tiparul obişnuit conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău. Se conturează ceva global, cu elemente foarte interconectate”:

Cu două luni înainte de conflict, un şef de stat mi-a spus că Alianţa Atlantică risca să dezlănţuie ceea ce s-a întâmplat. L-am întrebat de ce şi mi-a răspuns: «Ei latră la porţile Rusiei. Iar ei nu înţeleg că ruşii sunt imperiali şi nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei» şi a concluzionat spunând că situaţia ar putea duce la război. Acest şef de stat a ştiut să citească semnele a ceea ce se întâmplă.

Pericolul de a ne obișnui cu răul

Papa Francisc mai crede că pericolul este să ne concentrăm doar pe „brutalitatea şi ferocitatea cu care acest război este purtat de trupe, de obicei mercenare, folosite de ruşi”, lucru pe care îl consideră monstruos”. Dar crede că mai trebuie făcut ceva:

E de văzut şi toată drama din spatele acestui război, care poate că a fost într-un fel provocat sau care nu a fost împiedicat…. Şi sesizez un interes în testarea şi vânzarea de arme. Este foarte trist, dar până la urmă, asta este miza.

Suveranul pontif a mai spus că e posibil ca unii să creadă că, prin această perspectivă a sa asupra lucrurilor, unii să creadă că ar fi în favoarea preşedintelui rus, Vladimir Putin. “Complet greșit”, spune Papa:

 Nu, nu sunt. Este simplist şi greşit să spui aşa ceva. Dar sunt pur şi simplu împotriva reducerii complexităţii la distincţia dintre bine şi rău, fără să mă gândesc la rădăcini şi la interese, care sunt foarte complexe.

Papa Francisc a mai vorbit despre discuția de 40 de minute pe care a avut-o la telefon cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, care i-a citit „o declaraţie în care dădea motivele pentru a justifica războiul”. Iar Papa i-a răspuns: „Frate, noi nu suntem clerici ai statului, suntem păstori ai poporului”.

 

Cookies