Papa Francisc denunță „abuzul pervers de putere” în războiul Rusiei și cere ajutor pentru ucraineni

18 mart. 2022
424 Afișari
Papa Francisc denunță
Papa Francisc, în timpul discuției video cu Patriarhul Kirill al Moscovei. | Sursa foto: Vatican News

În mesajul său la o reuniune a reprezentanților catolici europeni care a avut loc astăzi, Papa Francisc  a denunțat „abuzul pervers de putere” etalat în războiul Rusiei din Ucraina și a cerut ajutor pentru ucraineni, despre care a spus că au fost atacați în „identitatea, istoria și tradiția” lor, iar ei „își apără pământul”, scrie The Guardian.

Papa Francisc Francisc nu a menționat Rusia explicit, dar Vaticanul nu identifică în mod tradițional agresorii. În același timp, însă, a susținut ferm Ucraina:

Strigătul sfâșietor de ajutor al fraților noștri ucraineni ne împinge, ca și comunitate de credincioși, nu doar la o reflecție serioasă, ci și să plângem împreună cu ei și să muncim pentru ei; ne împinge să împărtășim  angoasa unui popor rănit în identitatea, istoria și tradiția sa.

Aceste declarații ale Suveranului Pontif sunt unele dintre cele mai puternice de până acum în sprijinul dreptului Ucrainei de a exista ca stat suveran și de a se apăra împotriva invaziei Rusiei.

Mai mult, declarațiile de azi vin la scurt timp după ce Papa Francisc  i-a spus șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, că un concept precum cel de „război drept”  este complet depășit, pentru că războaiele nu au niciodată justificare și că preoții trebuie să predice pacea, nu politica.

Comentariile acestea în legătură cu politica au fost făcute de Papa Francisc  în timpul unei dicuții viodeo pe care a avut-o ieri cu Patriarhiul Kirill, care este foarte apropiat de președintele rus, Vladimir Putin.

Kiril ar fi justificat  invazia descriind-o ca parte a unei lupte împotriva păcatului și a presiunii străinilor liberali de a organiza „parade gay”.

 

Cookies