Paolo Lagana, din culisele X Factor: Cheloo a continuat cu jignirile homofobe, nimeni n-a intervenit

de:
15 feb. 2014
2 Afișari
Paolo Lagana, din culisele X Factor: Cheloo a continuat cu jignirile homofobe, nimeni n-a intervenit

Spune-ne, mai întâi, de ce ai ales să te muţi în România.

Eu am plecat din Italia acum şapte ani, dar mai întâi la New York. Acolo, am cunoscut un român de care m-am îndrăgostit şi astfel am venit în România. Relaţia a durat patru ani, până anul trecut, dar stăteam puţin în ţară şi aveam o viaţă foarte retrasă. Cred că am fost o singură dată în centru, în perioada asta.

De când ne-am despărţit, a trebuit să-mi fac o viaţă nouă, dar, prin asta, am descoperit tot ce nu descoperisem în aceşti patru ani. Am aflat despre ce înseamnă să fii gay în România, în Bucureşti.

E diferit să fii gay în România faţă de Italia?

Viaţa mea socială în ceea ce priveşte viaţa gay, în Italia, nu prea a avut loc, pentru că, deşi în timpul liceului eram gay declarat, eu am fost la Şcoală de Artă şi atmosfera era una deschisă. Au fost discriminări şi atunci, pentru că am crescut într-un orăşel mic, dar n-am stat mult acolo. Interacţiunea propriu-zisă cu viaţa gay, cu un club gay, de pildă, am avut-o în New York, la 22 de ani. Era foarte artistic acolo, foarte mişto, muzică frumoasă. Te făcea să te simţi un superstar.

Cluburile de gay din Bucureşti nu sunt aşa?

În Bucureşti există doar un club, pentru că au fost două-trei la un moment dat, dar au închis repede pentru că clientela gay din club nu e mare, e doar o parte din comunitatea gay care există. Şi, oricum, toate erau la fel, n-aveau nimic special. Dar ce lipseşte… nu e deschis, e băgat în subsol; tot timpul, pentru cluburi gay, cobori într-o groapă, e un spaţiu complet banal. Lipseşte cultura gay în România. Mie mi se par mai mişto cluburi care nu sunt gay, dar sunt gay-friendly. Cum e Control. Acolo e lume mişto şi, acolo, şi persoanele gay se pot simţi acceptate. Însă mi-ar plăcea să fie un club gay ca lumea aici, ca în Berlin, New York, mă rog, şi în Italia… şi Italia e o ţară mai homofobă, dar…

„X FACTOR România face un umor negru
asupra celor care sunt mai ciudaţi”

Dar în România e mai rău?

Dar în România e mai rău. În Italia, avem totuşi un transsexual în Parlament, care face o politică bună. Avem un ministru homosexual, care e şi preşedinte de regiune, al regiunii Puglia, din sudul Italiei. Avem şi oameni de ştiinţă, de televiziune, declaraţi, regizori şi aşa mai departe.

Ceea ce am făcut eu la X FACTOR, în Italia se întâmpla de mult timp în talent-show-uri, au fost mulţi tineri gay declaraţi.

Crezi că s-ar fi întâmplat şi la X FACTOR Italia ce s-a întâmplat aici cu Cheloo?

Nu, în primul rând în Italia îl avem pe Mika în juriu, care e gay. Şi cred că, până la urmă, X FACTOR România face un umor negru asupra celor care sunt mai ciudaţi sau cântă prost. Eu m-am uitat puţin la ediţiile din străinătate şi mi se pare că nu se fac glume pe partea personală acolo. Nu cred că e corect în televiziune să jigneşti o persoană doar pentru că e grasă, sau de alte etnie, sau homosexuală. Ştiam că se poate să se facă glume pe felul în care cântă concurentul, asta poate e acceptabil, dar, în rest, cred că a fost greşit.

Nu crezi că a fost niciun pic de teatru cu declaraţiile astea, ca să se işte scandal?

Asta nu pot să ştiu. Au fost totuşi încercări de a mă proteja după ce s-a întâmplat. Adică să nu ne pună prea mult în contact cu Cheloo, în sensul că, după întâmplare, Cheloo nu a fost aşa doar în faţa camerei. Şi în culise m-a atacat de multe ori şi m-a jignit de faţă cu toată lumea. 

Dar ceilalţi concurenţi, cei prezenţi în culise, n-au avut nicio reacţie în momentele astea?

Toată lumea era foarte prinsă acolo. Am încercat să mergem mai departe şi s-a evitat să se creeze ceartă acolo. Eu oricum sunt o persoană pacifistă şi nu l-am atacat pe Cheloo niciodată. S-a întâmplat ca el să fie, doar prin prezenţa mea, să fie provocat. Eu cred că el are o formă de exhibiţionism şi mă atacă cu nişte glume şi cuvinte nepotrivite. Ca să facă spectacol, să fie în centrul atenţiei. Dar o persoană homosexuală nu e neapărat o persoană fragilă. Homosexualitatea nu te face sensibil. Eu nu sunt fragil, sunt o persoană foarte puternică.

„Prin faptul că a spus asta în direct,
a dat dreptul şi altor oameni să fie violenţi”

Ai încercat să-i spui şi lui asta?

Eu am încercat, dar ceea ce s-a întâmplat în timpul ultimei gale… m-am dus acolo fericit să particip încă o dată, că ne-au chemat pe toţi pe scenă şi el, în culise, m-a atacat de cel puţin trei ori, spunând nişte cuvinte jignitoare la adresa mea de faţă cu alte persoane.

Mai rele decât cele spuse la televizor?

Da, mai rău, mai direct. Genul: A, uite poponarule… şi nişte chestii legate de fund.

Dar a fost cineva care să intervină, care să-i spună că nu-i ok?

Asta nu prea a fost, cineva care a intervenit. Oricum, şi Cheloo are o anumită poziţie, nu ştiu. Dar, din punctul meu de vedere, mi-aş dori ca el să părăsească acest show, pentru că n-aş vrea să se întâmple şi altora ce mi s-a întâmplat mie. Eu ştiu că în el se recunosc alţi oameni, exact cei care m-au atacat după, care îmi scriu urât pe Facebook, că Cheloo a avut dreptate şi că trebuie să mor.

Au primit mai multe comentarii de tipul ăsta după reacţia lui?

Normal, pentru că o parte din public, care îl simpatizează pe el, a fost provocată la violenţă, prin ce a spus Cheloo. Prin faptul că a spus asta în direct, a dat dreptul şi altor oameni să fie violenţi. Asta înseamnă că poate fi şi mai rău, pentru că asta mă pune în pericol şi pe mine. Dacă Cheloo rămâne acolo, eu le-aş zice viitorilor concurenţi gay să nu se ducă, pentru că se poate repeta. Eu sunt puternic şi trec peste, dar poate fi cineva mai fragil şi poate fi ceva serios rău. Pentru că, în România, prin discriminare, s-au sinucis mulţi tineri homosexuali. Nu e o chestie uşoară asta. Oamenii pot suferi atât că pot ajunge şi la sinucidere.

Plus că există şi acte de violenţă fizică adresate oamenilor homosexuali sau diferiţi, în orice fel. Eu doresc să nu mai fie Cheloo acolo, pentru că, aşa cum i-a spus şi Oanei că e grasă- şi, oricum, nici Cheloo nu e tocmai slab… bine, Oana a mers mai departe. Mă rog, Oana are şi o admiraţie pentru el pe care nu o înţeleg. I-am şi spus că nu ştiu cum poţi să spui că-l iubeşti după ce ţi-a spus ce ţi-a spus. Dar, dacă era o altă fată în locul ei care lua chestia asta diferit… şi o persoană care este grasă şi se vede jignită în faţă a milioane de persoane poate face ceva care nu e ok. 

Eu cred că nu ar trebui să mai fie acolo, pentru că e un personaj negativ. Cum ar fi dacă eu mă sinucid acum? Trebuie să ajungem la chestii de genul ăsta ca oamenii să înţeleagă că nu e ok ce s-a întâmplat?

S-a întâmplat să se ia oamenii de tine pe stradă, după ce ai apărut la televior?

Oamenii care te urăsc sunt ca şi câinii: un câine singur nu prea te atacă, te atacă când e în grup. A fost doar o dată cineva, într -o maşină, care a dat jos geamul şi a făcut o glumă pornografică, dar nu prea se întâmplă.

Oricum, aici, în România, conformismul e la maxim. E un conformism de gaşcă. Dacă unul atacă, ceilalţi simt că au şi ei dreptul ăsta.  Oamenii te atacă pentru ceva de la exterior, dacă eşti gras, pentru că eşti gras, nu pentru ce eşti tu. Dacă eşti homosexual şi arăţi un pic din clişeul homosexual, că eşti mai femeie sau ceva, se agaţă de asta.

Eu în ziua în care m-am dus la audiţii, nu m-am îmbrăcat cu ideea de a arăta gay, pur şi simplu aşa mă îmbrăcam atunci.  

Au fost reacţii negative şi de la ceilalţi juraţi atunci?

Delia clar nu. Bittman am văzut apoi că a făcut o glumă, dar m-am înţeles bine cu el, am vorbit puţin în culise.

„O să vorbesc cu oamenii care deţin acest show,
ca Cheloo să iasă”

Dar ceilalţi concurenţi?

Ceilalţi concurenţi. Mi-am dat seama că există… eu înţeleg dacă omul se exprimă negativ, dacă are o frică, trebuie să înţelegi dacă frica e pentru că nu cunoaşte, încerc să înţeleg dacă persoana are o frustrare. Eu nu cred în răutate în sine. Cred că există un motiv pentru care oamenii acţionează aşa. Şi Cheloo, nu-l cunosc personal, nu pot să-mi explic, pot doar să-mi imaginez. Şi el a trecut prin suferinţe. E drept că se spune că cei mai mari homofobi sunt, de fapt, homofobi ascunşi.

Crezi că Cheloo e homosexual ascuns?

Acum poate fi adevărat, poate nu. Nu ştiu. Dar, sigur, când o persoană ţi se adresează cu răutate, răutatea aia vine de la ceva. Vine de la ignoranţă, frustrare sau frică. 

Te aşteptati să apară valul de reclamaţii la CNA împotriva lui, după demersul ACCEPT?

E ceva simbolic, mă bucur că s-a întâmplat. Eu n-am ceva cu trustul Intact, dar mi-am dat seamă că, dacă ACCEPT a simţit nevoia să facă îndemnul asta, înseamnă că e grav. Dar, dacă s-au mobilizat oamenii, înseamnă că s-au mişcat nişte chestii. E bine şi că a fost scrisoarea de la compania care deţine licenţa, care explica că nu e ok ce s-a întâmplat. Nu vreau să discut cine a avut responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat. Dar o să vorbesc şi cu oamenii care deţin acest show ca Cheloo să iasă.

Trustul putea să fie puţin mai implicat cu ceea ce sunt Relaţiile Publice, pentru ce s-a întâmplat. Mi-as fi dorit ca compania să aibă altă reactie, pentru că televiziunea are o responsabilitate indirectă pentru ce s-a intamplat. Ar fi fost bine să prevină ce s-a întâmplat.

S-a scris că pregăteşti o emisiune la o televiziune de-a trustului. Aşa e?

Ăştia de la Wowbiz spun multe chestii. Că ei au primit răspunsul de la compania care deţine licenţa, dar nu-i adevărat, pentru că această scrisoare fusese publicată deja. Solicitarea a fost trimisă de o prietenă de-a mea, Alexandra Carastoian şi răspunsul a fost publicat pe site-ul de petiţii.

Deci nu-i adevărat că o să faci o emisiune acolo?

Bine, cumva sunt în relaţii pentru ceva, e vorbă de o emisiune, dar nu una a mea. E vorba de o participare la o emisiune. Nu pot să spun pentru că nu-i bătută în cuie, nici nu sunt sigur dacă o să fac asta- şi nu că am ceva împotriva televiziunii în sine, dar am alte proiecte.

Ce proiecte?

O să mă implic puţin pe social, am făcut, împreună cu Alexandra Carastoian şi Adriana Radu, lucrez la proiectul de educaţie sexuală pe video, Sexul vs. Barza, unde o să particip la un episod în care povestesc despre mine.

Mai am nişte proiecte cu ACCEPT pentru luna februarie, care e luna LGBT, un workshop cu Paul Dunca la Centrul Dansului, un workshop destul de funny, în care eu şi Paul învăţăm pe cei care vor să vină să fie mulţumiţi de ei.

Apoi o să mai am alte două proiecte cu ACCEPT, dar nu sunt bătute în cuie. Vreau să organizez o retrospectivă cu nişte filme cu tematică gay şi să organizez o mică petrecere. Dar asta nu-i sigur 100%.

Mai lucrez, de vreun an de zile, la un scenariu pentru un film pe care vreau să-l fac, un scurt-metraj, e tot pe tematică şi vreau să fie primul film queer adevărat. Eu am lucrat mult în filme, am fost asistent de producţie la Toată lumea din familia noastră, asistent de regie la Despre oameni şi melci, iar proiectul care m-a mulţumit cel mai mult a fost munca de la Quod erat demonstrandum. La filmul ăsta am fost director de casting. Eu încerc să exprim ceea ce simt prin artă.

„Nu e vorba de căsătorie,
e vorba de uniune civilă”

Nu toţi care-mi vorbesc se exprimă aşa. Şi, când cineva zice că e împotriva homosexualităţii pentru că crede în familie, ar trebui să definească familia. Pentru că şi eu am crescut într-o familie. A fi homosexual nu înseamnă că atac familia lui. Nimeni nu zice că e greşit să fii hetereosexual. Am şi fost invitat la emisiunea Răi da’ buni să vorbesc despre asta. Bine, a fost caterincă, nu mi-a plăcut, eu credeam că o să vorbesc despre asta serios, greşeala mea.

Dar nu trebuie să ne aruncăm să vorbim despre căsătorie în România, că toată lumea crede că zici că vrei să te căsătoreşti în biserică. Nu e vorba de asta, e vorba de uniune civilă. Care e un fel de a pune pe hârtie faptul că sunt împreună cu cineva, punem pe hârtie faptul că avem nişte drepturi. Aşa că noi vrem să ne tutelăm legal în ceea ce priveşte casa, dacă eu merg la spital, persoana cu care trăiesc să poată facă nişte alegeri. Despre asta e vorba.

Că suntem la subiectul ăsta, băiatul cu care ai venit e prietenul tău?

Alex… hmm… bine, nu ne cunoaştem de foarte mult timp şi pur şi simplu stăm împreună, dar nu suntem un cuplu, sau… pur şi simplu petrecem fiecare zi împreună. 

El cu ce se ocupă?

E tot artist, mai mult pictează.

Cookies