ESENTIAL

Cum a veştejit Chiliman 40.000 de euro FOTOGALERIE

Panseluţele plantate în Sectorul 1 al Capitalei, în pragul iernii, ar fi trebuit să reziste tot sezonul rece, după cum spunea în luna noiembrie purtătorul de cuvânt al administraţiei locale – Alexandru Ichim. “Panseluţele sunt printre puţinele flori care rezistă iarna. Se plantează la sfâşitul toamnei, în octombrie-noiembrie şi înfloresc primăvăra. Sunt plantate neînflorite, urmând să înflorească la primăvară”, a motivat consilierul primarului Sectorului 1, Alexandru Ichim, investiţia autorităţilor, la solicitarea B365.ro.  Totuşi, panseluţele puse în pământ la începutul iernii erau gata înflorite.

După un trimestru, adică pe 1 martie 2010, plantele erau încă îngropate sub mormanele de zăpadă strânse de pe trotuarele din jur (Vezi foto). Astfel, din cele cinci ronduri de panseluţe din intersecţia spre Băneasa, trei erau complet acoperite de zăpada strânsă de pe trotuarele din faţa agenţilor economici din apropiere. La celelalte două ronduri, florile abia se mai zăreau din pământ.

Pe 14 martie 2011, situaţia se prezintă şi mai dezastruos. Plantele nu şi-au mai revenit (Vezi foto).

Specialiştii în horticultură au atras atenţia asupra faptului că panseluţele vor rezista doar până la prima ninsoare. “Panseluţele rezistă iarnă doar dacă nu ninge. În mod normal, ele nu au probleme până vine zăpada şi gerul. Dar dacă ninge şi e ger ele vor trebui înlocuite la primăvară”, a argumentat prof.dr. Viorica Luchian Lagunovschi, de la Catedra de Legumicultură şi Plante Ornamentale de la Universitatea de Agronomie din Bucureşti.

Cele 83.000 de fire de panseluţe pe care Primăria Sectorului 1 susţine că le-a sădit, la începutul iernii trecute, în zonele DN1 – Băneasa – Pajura – Kiseleff – 1 Mai au scos din bugetul administraţiei locale suma de 40.000 euro, preţul plătit fiind de aproape trei ori mai scump decât cel practicat de firmele de profil. Oficialii Sectorului 1 au motivat atunci că în costul final este inclusă şi manopera, însă plantarea era efectuată la acea dată cu angajaţi ai ADP Sector 1.

„Investiţiile de sezon” ale lui Andrei Chiliman au însă rădăcini mai vechi. În decembrie 2009, în timp ce afară ningea, angajaţii Primăriei plantau de zor panseluţe. Reprezentanţii instituţiei au declarat atunci că amenjarea a fost făcută gratuit de o firmă de peisagistică.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button