Panouri solare, canalizare şi televiziune cu circuit închis pentru morţii Bucureştiului. Nota de plată: 24 milioane euro

de:
26 ian. 2011
0 Afișari
Panouri solare, canalizare şi televiziune cu circuit închis pentru morţii Bucureştiului. Nota de plată: 24 milioane euro

Întrebat de B365.ro care sunt motivele care stau la baza investiţiilor masive în cimitirele din Capitală, primarul general Sorin Oprescu a precizat că bucureştenii merită să îşi plângă morţii în mod civilizat. „Cei care se duc în cimitire la morţii lor au dreptul să calce pe asfalt, au dreptul să pună apă la flori de la cişmea şi nu adusă de la nu ştiu câţi kilometri, să nu mai intre în noroi. Pentru că ăsta este respectul nostru pentru cei care au fost”, a argumentat pentru B365.ro edilul şef al Bucureştiului.

Numai pentru reabilitarea Cimitirului Bellu şi extinderea clădirilor administrative, Primăria intenţionează să investească opt milioane de euro. În sumă sunt incluse, pe de o parte, lucrările de modernizare a reţelei de apă şi canalizare, reabilitarea aleilor, amenajare peisageră şi îmbunătăţirea sistemului de iluminat public, iar pe de altă parte pentru extinderea corpului administrativ al cimitirului cu două noi clădiri cu încălzire în pardoseală şi panouri solare. Anunţul de intenţie pentru organizarea unei licitaţii a fost publicat înainte ca proiectele să fie aprobate în şedinţa de Consiliu General de joi.

Pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din Cimitirul Bellu, precum şi pentru lucrările de construcţii totale sau parţiale de iluminat public şi evacuare a apei, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane a alocat suma de 24,56 milioane lei la care se adaugă TVA (7,25 milioane euro).Proiectul de reabilitare a cimitirului Bellu urmează să fie supus votului consilierilor generali în şedinţa de joi a CGMB.

„Se vor reface aleile integral, realizând un paviment pietonal din piatră cubică de dimensiuni mici, toate aleile vor fi prevăzute cu geigere de scurgere a apelor meteorice. Reţeaua de televiziune cu circuit închis va viza în special monumentele istorice şi clădirile. Această reţea va fi de asemenea utilizată pentru siguranţa cetăţenilor”, se menţionează în proiectul de hotărâre al CGMB.

La pachet, consilierii generali vor avea joi la mape şi proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru studiul de fezabilitate ce vizează extinderea corpului administrativ al Cimitirului Bellu pentru care municipalitatea ar urma să aloce 2,97 milioane lei plus TVA (878.000 euro cu tot cu TVA). Conform proiectului de hotărâre, extinderea constă în a construi două noi aripi de clădire având regimul de înălţime P+1, cu suprafaţa de 200 mp, unde ar urma să funcţioneze o parte din birouri, o sală de mese, una de aşteptare şi grupurile sanitare.

„Încălzirea spaţiilor interioare se va realiza fără radiatoare, prin pardoseală încălzită şi geamuri termoizolante. Agentul termic pentru pardoseala încălzită va fi obţinut prin panouri solare iar energia electrică pentru geamurile radiante va fi parţial obţinută cu panouri cu celule fotovoltaice”, se detaliază în proiectul CGMB.

Tot în şedinţa de Consiliu General al Municipiului Bucureşti de joi, consilierii vor vota însă pentru mult mai multe investiţii ce ar urma să se desfăşoare anul acesta în cimitirele şi crematoriile umane din Bucureşti. Astfel, pentru alimentarea cu energie electrică a cimitirelor Berceni şi Domneşti, Primarul General a semnat pentru investirea unei sume de 689.167 de euro, cu tot cu TVA. Investiţia constă, conform Expunerii de Motive prezentate de edili, în „completarea instalaţiilor de iluminat ale cimitirului Berceni pentru care s-a prevăzut alimentarea dintr-un post de transformare al ENEL, iar pentru cimitirul Domneşti investiţia prevede alimentarea direct dintr-un post de transformare, printr-un cablu subteran.

O sumă enormă, însă, 14 milioane de euro, este repartizată de edili pentru renovarea şi extinderea instalaţiilor de apă şi canalizare în cimitirele şi crematoriile umane administrate şi întreţinute de administraţia cimitirelor şi crematoriilor umane. Sumele sunt repartizate astfel, pe fiecare cimitir în parte:

Cimitirul Pro Patria – 211.840 de euro cu TVA

Tudor Vladimirescu – 704.865 euro cu TVA

Sfânta Vineri – 1.277.361 euro cu TVA

Domneşti – 402.679 euro cu TVA

Pantelimon – 1.913.493 euro cu TVA

Berceni – 1.063.548 euro cu TVA

Bucureştii Noi – 340.975 euro cu TVA

Eroii Revoluţiei – 84.614 euro cu TVA

Colentina – 1.102.424 euro cu TVA

Eroii Sovietici Herăstrău – 180.034 euro cu TVA

Izvorul Nou – 1.067.858 euro cu TVA

Eroii Sovietici Jilava –   20.844 euro cu TVA

Dămăroaia – 545.809 euro cu TVA

Străuleşti – 2.231.560 euro cu TVA

Ghencea –  1.591.031 euro cu TVA

Iancu Nou 307.259 – euro cu TVA

Metalurgiei – 800.255 euro cu TVA

În total, investiţia în reţeaua de canalizare şi apă a cimitirelor din Bucureşti se ridică, deci, la 13.846.449 euro, cu tot cu TVA. Investiţia este justificată de edili prin „gradul de uzură al conductelor de alimentare cu apă potabilă cât şi al celor de canalizare, reţeaua existentă subdimensionată în raport cu cerinţele de securitate şi igienă care impune modernizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare”.

La aceste sume se mai adaugă alte investiţii în cimitirele Bucureştiului ce vor fi votate joi în Consiliul General: alimentarea cu gaze a cimitirului Tudor Vladimirescu, în valoare de 25.625 de euro cu TVA, o pictură pentru capela de la Cimitirul de Vest în valoare de 385.775 de euro şi reabilitarea şi consolidarea Crematoriului Cenuşa, care va costa 1.161.904 euro cu tot cu TVA.

Cookies