Panini și fericire. Frescoloco, panini barul care a adus Toscana la București

21 oct. 2022
2551 afișări
Panini și fericire. Frescoloco, panini barul care a adus Toscana la București

Salutare și bun venit la Mănânc pentru tine. Eu sunt Dragoș și astăzi îmi revine deosebita plăcere de a-ți vorbi, în premieră, despre cel mai nou panini bar din București, numitul Frescoloco. Legat. E deschis de vreo lună, o lună și un pic, pe strada Lipscani 3, sau, ca să dau un reper mai cunoscut: peste drum de Energiea.

Am dat târcoale acestui loc cu panini încă de când era în amenajări. Chiar și după inaugurare, am mai așteptat o perioadă, ca „să se rodeze”. Cred că e important, și sănătos, să lași răgaz businessurilor noi să se așeze oleacă în piață, să-și intre în ritm, pentru că, de obicei, primele zile de activitate sunt pline de sughițuri și sincope, care nu reflectă neapărat adevărata calitate a serviciilor.

Intrare Frescoloco

Frescoloco. Autentico panino toscano 

Dacă la capitolul cafea și pizza stăm extrem, extrem de bine în Capitală, ei bine nișa de panini / sendvișuri italienești este, încă, laaaaarg deschisă pentru cei care-și doresc să investească în ea. Am mai spus-o, acum mult timp, în acest articol. Are un potențial deosebit, mai ales de când social media a fost invadată de clipuri video cu sendvișurile celebrului All’Antico Vinaio sau I Maleddeti Toscani. Rețeta succesului e simplă: ingredientele de calitate și o pâine pe măsură. O focaccia sau o pizza bianca de calitate, cu mortadella, ceva pecorino și niscavai roșii uscate ar putea cuceri instant orice gurmand. Dar momentan, piața bucureșteană de panini este un teren ultra virgin, mărturie stau bistro-uri care bubuie, precum Fresco Artigianale, de la Muncii, despre care am scris aici, poate cu prea mult aplomb decât era necesar. Și totuși, e acolo și se descurcă super bine. În apărarea mea, la momentul respectiv Frescoloco nu exista.

Uite mai jos selecția de brânzeturi și cărnuri de super calitate expuse în galantarul Frescoloco. Spoiler: porchetta aia din stânga jos e vis.

Galantar Frescoloco

Interior – Exterior

Frescoloco pare desprins de pe o alee din frumoasa Toscana. Chiar dacă e super micuț, spațiul e mega dichisit și îngrijit atât la interior, cât și la exterior. Un design mișto (bașca, are chiar și un raft mare, special pentru vinuri), funcțional și atractiv, o tejghea mică și 3-4 mese afară, scăldate din belșug în razele Soarelui. La cei maximum 30 de metri pătrați ai săi (estimați de mine, ochiometric), Frescoloco ar putea fi lejer luat ca exemplu de design interior pentru viitorii antreprenori, care vor să combine utilul cu frumosul într-un spațiu mic. Chiar e de studiat.

Am mâncat pentru tine de la Frescoloco următoarele sendvișuri

Pentru c-am nimerit într-o după-amiază călduroasă de toamnă, cu mult soare, m-am întins la două sendvișuri cu carne și unul vegetarian.

Frescoloco – Porchetta, cremă de brânză cu trufe, roșie & rucola | 34

Parma Classico – Prosciutto crudo, grana, roșie, rucola | 34

Bufala – Mozzarella di bufala, cremă de brânză, rucola, pesto | 32

Judecata de Apoi, Acum

Mai întâi, despre pâine. Sau pâinile, că sunt două tipuri din care poți alege

Ăștia de la Frescoloco și-au făcut bine temele înainte. Promisiunea lor e să livreze paniniul autentic Toscan, ori chestia asta nu se poate fără schiacciata, un tip de blat/pâine specific zonei Toscane. Dacă nu vrei schiacciata, poți alege ca sendvișul tău să fie făcut cu focaccia, care e mai pufoasă. Pe românește: cu mai mult miez. Indiferent ce alegi, ambele tipuri de pâine sunt coapte dimineața într-o brutărie artizanală, după o rețetă specială, cerută de Frescoloco. De ce știu toate astea? Pentru că sunt sociabil și îmi place să trag oamenii de limbă. În cazul de față, n-a fost nevoie de foarte multă tragere de limbă, pentru că cei doi băieți frescoloco sunt atât de pasionați de ceea ce fac.

Schiacciata și focaccia artizanale. Papilele mele au ales. Schiacciata e nr. 1

Il galantaro plino cu bunătăți de top

E serioasă treaba. Doar chestii de calitate, atent selecționate de băieți. Doar un exemplu: prosciutto crudo di parma maturat 24 de luni, adică gust aromă deosebită. E destul de scumpuț acest prosciutto, iar prețul sendvișului cu crudo di parma nu depășește 34 lei. Habar n-am ce calcule și-au făcut ei pe ingrediente, dar mie mi se pare cam puțin 34 lei. Mă rog, treba lor, ei știu. Eu știu doar că o să mănânc cât pot de des la ei, până nu se duce buhu prea tare și se face vreo 50 de lei sendvișul. Numa zic.

Galantarul cu bunătăți

Frescoloco – Porchetta, cremă de brânză cu trufe, roșie & rucola

Cică, Sendvișul Frescoloco e bestsellerul lor. Nu mă miră. Așa cum menționam la începutul articolului, porchetta este minunată, iar crema de brânză are cantitatea ideală de trufe, cât să nu acopere prospețimea legumelor și gustul fantastic de porchetta. Mi-a plăcut enorm! Mai ales cu schiacciata, proaspătă, frumos mirositoare, sărată la fix și aerată ca la carte. Frescoloco, un sendviș fresh, îndestulător și gustos, pentru doar 34 de lei. Foarte mișto. Trei de DA de la mine.

Bufala – Mozzarella di bufala, cremă de brânză, rucola, pesto

Tot molfăiam la el și mă gândeam dacă nu cumva îmi place mai mult decât sendvișul cu prosciutto crudo. Atât de bun e vegetarianul ăsta cu mozzarella di buffala, rucola, pesto și cremă de brânză. Ingrediente în cantități generoase, fără zgârcenie, încorporate într-o focaccia proaspătă, aerată și foarte arătoasă. La un moment dat, din mozzarella a început să curgă lapte și totul s-a transformat într-o chestie nemaipomenită. Dacă ești vegetarian, nu mai sta. Mergi, mănâncă, și spune-mi mie Cuțu, dacă nu ți-o plăcea. La fel, 3 de DA și pentru Bufala.

Parma Classico – Prosciutto crudo, grana, roșie, rucola

Cum spuneam, Crudo di Parma maturat 24 de luni e probabil cea mai bună variantă de prosciutto pe care o poți pune într-un panini. Dulce și aromat, cu o savoare aparte. Un sandviș simplu și gustos prin simplitatea lui potențată de ingredientele de top. Superb! Sau cum ar spune fratele meu vitreg italian: Cazzo, che buono!

Trei de DA de la mine. Speechless. Bravo.

Cazzo Che Buono

Total Frescoloco: 100 de lei, în cap.

O să mai mănânc pentru tine de la Frescoloco: 100% Da.

E de mers la Fresco. și asta mult mai repede, până nu se mainstreamizează (dacă pot să zic așa), ceea ce, totuși, n-ar fi rău, pentru că ar fi un pilon de educare și antrenament al gusturilor. Pentru bălit internautic, aici pagina lor de Insta.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:

Cookies