Panică la metrou și alte diverse chestii care tot iau foc în București, plus murder mystery în Ferentari

25 mai 2022
350 afișări
Panică la metrou și alte diverse chestii care tot iau foc în București, plus murder mystery în Ferentari
Oana Titică

Bună dimineața în ultima săptămână de primăvară. Aceia dintre noi pasionați de temperaturi ridicate abia așteaptă să leșine de cald în vara ce urmează, iar alții se pregătesc emoțional de vacanțe.

Până ajungem, însă, pe o plajă în Grecia, să trecem în revistă câteva dintre evenimentele din Bucureștiul acestor zile.

Iar au luat foc chestii

Problema cu accidentele este că, din când în când, ele se mai întâmplă, asta fiind natura lor – în DEX, ele sunt definite ca ‘evenimente fortuite și imprevizibile’. Cu toate astea, oricine urmărește știrile din București și din țară în ultima vreme are senzația că se repetă aceeași situație – o dată la ceva timp iau foc chestii prin oraș, semn că factorul ‘Imprevizibilitate’ al accidentelor de acest fel a cam dispărut.

Ieri a fost rândul unei chestii la metrou să ia foc, respectiv o ‘cutie de conductori la nivelul șinelor’, care se referă la corpuri prin care trece curent electric, nu la o cutie de angajați în funcția de conductori, undeva lângă Piața Romană. În total 172 oameni au fost evacuați prin tunel și din fericire nu a existat un deznodământ tragic. Ulteiror, Poliția a deschis un dosar penal în care se investighează infracțiunile de  ‘distrugere din culpă, respectiv neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă.’

Cu toții am trecut prin cel puțin un instructaj SSM la viața noastră, ceea ce într-un birou de 4-5 oameni care lucrează la computere, de exemplu, în marketing online, înseamnă că vine o doamnă drăguță de la o firmă specializată și vă zice să nu băgați degetele în priză, fetele să nu meargă cu tocuri pe gresie și, mai ales, la bucătărie cand fierbeți apă să faceți un ceai, să nu întoarceți coada de la oală spre exterior, că pică apa pe voi.

Impresia generală ar fi că SSM-ul la metrou este mult mai complex și mai important de urmărit decât cel dintr-un birou de marketing unde cel mult poți să te opărești, pe tine și maxim încă o colegă, cu apa fiartă pe care o pregăteai pentru Earl Grey. Astfel, se poate de exemplu, să moară tot metroul.

De fiecare dată când se mai întamplă o astfel de situație, îmi imaginez că acolo există niște oameni care trebuie să dea avize, aprobări de funcționare și siguranță, care merg cu niște hârtii în spatele unor oameni care fac verificările tehnice. Și că, probabil, uneori e ca la ieșirea din Sephora când îți piuie punga – vine un domn de la pază să vadă ce s-a întâmplat și dacă chiar ai plecat cu raftul de Fenty Beauty după tine. Atunci, trebuie să îi arăți sacoșa, fiindcă așa cum îți explică chiar paznicul cu pricina ‘doamnă se uită ăștia pe camere, trebuie măcar să mă fac așa că mă uit în pungă’. Îmi imaginez că așa se dau și avizele.

Murder Mystery Ferentari – Măgurele

Pentru pasionații filmelor și cărților polițiste, există așa o oarecare dezamăgire nemărturisită că la noi în țară stilul de crimă este în sfera ‘X-ulescu și-a înjunghiat soția după ce a băut prea mult’, anulând astfel orice componentă de mister și intrigi elaborate.

Așa că, atunci când părea că avem și noi o crimă nefăcută la beție, toată țara a stat cu sufletul la gură să afle care a fost firul epic al uneia dintre cele mai sinistre știri din ultima vreme: italianul mort într-o mașină incendiată într-un câmp în Măgurele. Inițial, se presupunea că a fost o răzbunare mafioțească.

Ulterior, s-a descoperit că săracul om fusese ademenit în apartamentul din Ferentari al unei tinere, pentru favoruri sexuale, tânără care de fapt plănuise să îl jefuiască împreună cu soțul din dotare. Cei doi l-au omorât pe italian în apartament, l-au tăiat în mai multe bucăți care să încapă în sacoșe (oare erau de Mega? nu am găsit această informație), au cărat sacoșele la mașină, apoi s-au dus frumix cu pungile în câmp, au dat foc mașinii Dacia și s-au întors liniștiți acasă.

Din păcate pentru o crimă care părea demnă de Hollywood, cuplul din Ferentari nu și-a dat seama atât că 1) în ziua de azi sunt camere de luat vedere cam peste tot, așa că filmul cu ei plimbându-se cu punguțe a putut fi reconstituit cu ușurință, și că 2) mașina poate fi recunoscută după seria de șasiu, chiar dacă ei demontaseră plăcuțele de înmatriculare.

Ghinion!

Nota B365.ro: După tot ghinionul vine marele noroc că există Oana:

Cookies