BAZAR

Pandemia ți-a distrus pielea mâinilor? Iată 6 modalități de salvare a acestora

Spălarea intensă a mâinilor și igienizarea timp de un an și-a pus amprenta asupra pielii noastre. Experții ne sfătuiesc cu privire la cele mai bune tehnici și tratamente de vindecare. Iată 6 modalități de salvare a pielii mâinilor.

Dacă nu te-ai gândit niciodată atât de mult la spălarea mâinilor înainte de începerea pandemiei, acum ești bine antrenat. Dar tot acel săpun și apă, precum și stropirile repetate cu gel dezinfectant și-au afectat cu siguranță pielea. „Asta vedem în timpul pandemiei”, spune dr. Tanya Bleiker, președintele Asociației Britanice a Dermatologilor. „Oamenii care nu au avut niciodată probleme înainte se spală pe mâini atât de frecvent încât dezvoltă dermatită iritativă a mâinilor [cunoscută și sub numele de eczemă a mâinilor].”

Dacă mâinile tale devin dureroase sau crăpate, „atunci trebuie să ai tratament”, spune Bleiker. Un farmacist ar trebui să poată oferi sfaturi și produse, dar poate necesita o vizită la medicul de familie, „pentru că este posibil să aveți nevoie de niște creme cu steroizi topici pentru a calma inflamația”. Cu toate acestea, există pași pe care îi puteți face pentru a încerca să împiedicați să ajungeți la etapa respectivă. Iată 6 modalități de salvare a pielii mâinilor.

1. Continuă să te speli pe mâini

Este extrem de important ca în continuare să oprești răspândirea Covid-19. „Unul dintre cele mai bune moduri de a face acest lucru este săpunul și apa și, dacă nu ai la îndemână săpunul și apa, atunci folosește gel dezinfectant”, spune Bleiker.

Totuși, ceea ce se întâmplă cu spălarea frecventă „este că ne distruge bariera normală a pielii, ceea ce înseamnă că pielea noastră devine apoi uscată și apare mâncărimea. Dacă acest lucru continuă fără a folosi creme hidratante pentru a repara acele daune, veți ajunge să aveți pielea uscată, mâncărime, care devine inflamată și adesea crăpată „.

Gelul dezinfectant conține alcool și provoacă probleme similare, deși nu este la fel de dăunător ca apa și săpunul. Oricine poate dezvolta dermatită a mâinilor sau eczeme din spălarea frecventă a acestora, dar vor exacerba și afecțiunile preexistente ale pielii. „Este important ca persoanele cu aceste afecțiuni să urmeze îndrumările de tratament în ceea ce privește îngrijirea mâinilor”, spune Bleiker – dar este, de asemenea, important să vă spălați în continuare. Scopul este să vă îngrijiți mâinile, astfel încât acestea să reziste la spălări frecvente.

2. Evită apa fierbinte și usucă-ți bine mâinile

Apa fierbinte irită pielea, spune Bleiker. „Vă sfătuim să folosiți apă călduță.” Apoi, mai degrabă decât să vă frecați mâinile pe un prosop, „care irită adesea, vă puteți usca, dar asigurați-vă că mâinile sunt bine uscate”. Dacă purtați inele, asigurați-vă că degetele sunt uscate dedesubt sau scoateți-le înainte de spălare.

3. Nu folosi doar săpun

Luați în considerare două modalități de spălare a mâinilor acasă: una pe bază de săpun pentru a fi folosită atunci când intrați din exterior, pentru a ucide orice particule de virus și alta care este un înlocuitor pentru săpun (cum ar fi crema apoasă), pentru a utiliza acasă restul timp. „Folosiți acest lucru numai în cazul în care nu există risc de infecție”, spune Bleiker. „Asta minimizează cantitatea de detergent la care sunteți expus.”

4. Hidratează-ți mâinile regulat

Dacă mâinile sunt iritate, evitați cremele parfumate. În caz contrar, cea mai bună cremă hidratantă este cea pe care o veți folosi de fapt, spune Bleiker; dacă este prea grea sau grasă și nu-ți place modul în care te simți, nu o vei folosi niciodată.

„Uneori, dacă aveți o piele foarte uscată și crăpată, un unguent mai gras este mai bun, deoarece este mai bine la hidratarea și blocarea umezelii. Dar unii oameni consideră că aceste unguente sunt prea dezordonate, în special pentru muncă.” Ea recomandă aplicarea unei creme hidratante groase și apoi îmbrăcarea mănușilor de bumbac. Acest lucru poate fi bun peste noapte (puteți cumpăra și „măști de mână” care urmează aceeași idee).

Aplicați cremă hidratantă de fiecare dată când vă spălați pe mâini și pe tot parcursul zilei, mai ales dacă observați uscăciune – unul dintre primele locuri în care apare, spune Bleiker, se află pe spatele mâinilor și între degete. Elizabeth King, expertă în îngrijirea pielii cu Weleda, sugerează păstrarea tuburilor de cremă de mâini peste tot: „O țin în mașină, una în geantă, una în fiecare baie. Trebuie să fie accesibil și face parte doar din îngrijirea ta zilnică. ”

5. Masaj al mâinilor

Nu trebuie să dureze mai mult de 30 de secunde, spune King, și este „un mod minunat de câteva momente pentru a face ceva pentru tine, de a da înapoi mâinilor care probabil au fost tastând pe laptop sau făcând lucruri ”. Ea recomandă să puneți cremă pe ambele mâini, apoi să le frecați una peste cealaltă de trei ori, înconjurând articulațiile cu degetul mare; apoi mișcându-le de-a lungul fiecărui deget, ciupind ușor între fiecare articulație.

„Când ajungeți la unghii, efectuați mișcări circulare în jurul patului unghiilor și a cuticulelor”, spune King. Masați palma și călcâiul mâinii și încheietura mâinii, apoi terminați cu o întindere (faceți un pumn, apoi întindeți degetele). „Când îți faci masaj la mâini, dacă poți ajunge până la cot, este chiar mai bine, dar cu siguranță treci chiar dincolo de osul încheieturii mâinii”, adaugă ea. Mirosul cremei (și al spălării mâinilor) poate fi un bun pick-me-up atunci când nu mai ai de ce să te bucuri. De asemenea, ea sugerează să faceți o exfoliere ușoară, frecând niște ovăz înfășurat într-un pic de muselină peste mâini.

6. Poartă mănuși

Gândiți-vă la toate modurile în care mâinile dvs. sunt expuse detergenților – curățarea, spălarea, șamponarea părului copiilor. Bleiker sugerează purtarea mănușilor pentru astfel de sarcini, cum ar fi nitrilul (acelea de unică folosință albastre) sau mănuși de cauciuc de uz casnic. Acestea pot agrava iritarea pielii dacă se transpiră, „așa că purtarea mănușilor de bumbac în interior sau obținerea mănușilor de cauciuc căptușite, reduce transpirația”, spune ea.

„Este vorba despre toate aceste lucruri mici pentru a maximiza aspectul preventiv și a ne menține bariera pielii sau pentru a o îmbunătăți dacă mâinile noastre au devenit uscate și dureroase”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button