Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei va fi restaurat, anunță Nicușor Dan. Proprietarul va reconstrui și corpul dispărut al fostei remize de trăsuri

04 aug. 2022
2347 Afișari
Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei va fi restaurat, anunță Nicușor Dan. Proprietarul va reconstrui și corpul dispărut al fostei remize de trăsuri
Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei va fi restaurat, anunță Nicușor Dan. Proprietarul va reconstrui și corpul dispărut al fostei remize de trăsuri. Sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan

Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei, unul dintre palatele-simbol ale Bucureștiului, va fi restaurat. Nicușor Dan a semnat autorizația și anunță că dezvoltatorul imobiliar care deține clădirea va reconstrui și remiza de trăsuri a Palatului Știrbei.

Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei va fi restaurat

Nicușor Dan a anunțat că a semnat autorizația pentru restaurarea Palatului Știrbei, aflat pe Calea Victoriei. Clădirea este monument istoric și a fost construită în anul 1835.

Totodată, este unul dintre palatele-simbol ale Capitalei. Clădirea a fost ridicată de Barbu Știrbei înainte ca acesta să ajungă domnitor al Țării Românești. Palatul a fost folosit în timpul domniei drept reședință de protocol.

Remiza de trăsuri, reconstruită

Toate elementele arhitecturale ale palatului vor fi păstrate. Clădirea are un proprietar privat, iar renovarea se va face „pe cheltuiala proprie”, spune Primarul Capitalei.

Totodată, același proprietar va reconstrui corpul dispărut al fostei remize de trăsuri.

„Este pentru prima oară după 1989 când o clădire de patrimoniu care a fost demolată va fi reconstruită”, declară Nicușor Dan.

Primarul General a ținut să sublinieze că nu va fi permisă nicio altă construcție modernă, „care să afecteze din punct de vedere urbanistic palatul și zona adiacentă”.

Anexele Palatului Știrbei (astăzi demolate).
Anexele Palatului Știrbei (astăzi demolate).

Cine restaurează clădirea

În 2015, arhitectul șef al Bucureștiului a emis un aviz preliminar proiectului care prevedea construcția unui mall, spații de birouri și locuințe. În 2018, Andrei Chiliman, fostul primar al Sectorului 1 a fost vizat într-un dosar de abuz în serviciu pentru că a autorizat demolarea unor anexe ale palatului. În 2019, firma israeliană Hagag Development Europe cumpără Palatul Știrbei cu suma de 10 milioane de euro. În timpul stării de urgență de la începutul pandemiei, Hagag prin Victoria H Galleries SRL a reactivat proiectul imobiliar, dar în aprilie 2020 proiectul a fost blocat de ARCEN.

Iată-ne ajunși în august 2022, când aflăm că Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei va fi restaurat de către firma Hagag care a primit autorizația pentru începerea lucrărilor de consolidare și renovare. Compania vrea să deschidă H Știrbei Palace: un proiect high-end de retail, care va avea și un spațiu dedicat artei contemporane.

Cookies