Palatul Patriarhiei se schimbă la faţă cu bani de la UE și va fi deschis publicului

de:
10 oct. 2012
1 Afișari
Palatul Patriarhiei se schimbă la faţă cu bani de la UE și va fi deschis publicului

Finanţarea lucrărilor de reabilitare a Palatului Patriarhiei va fi asigurată majoritar din fonduri europene, a anunţat directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI), Dan Nicula. „Acum, ne aflăm în faza de precontractare, dar eu zic că semnăm contractul de finanţare până la sfârşitul acestui an”, a declarat Nicula care a adăugat că proiectul de modernizare a Palatului Patriarhiei este cel mai mare depus până acum din Bucureşti pe Programul Operaţional Regional, Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. 

Tot cu bani europeni vor fi efectuate lucrări de renovare şi modernizare la alte cinci clădiri din patrimoniul cultural al Bucureştiului, respectiv Arcul de Triumfmonumentul istoric Casa Cesianu (fostul Casino Victoria), Vila MinoviciObservatorul Astronomic Vasile Urseanu şi Biserica Sfânta Sofia, pentru care au fost semnate deja contractele de finanţare. Pentru toate cele cinci proiecte s-a solicitat asistenţă nerambursabilă în valoare de 50,51 milioane de lei, lucrările urmând să fie finalizate în termen de doi ani sau doi ani şi jumătate. 

Palatul Patriarhiei – prima clădire de beton armat din ţară

Palatul Patriarhiei a fost construit de Statul Român, la începutul secolului al XX-lea, pe locul fostei săli a Adunării Deputaţilor de pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti. Clădirea este construită după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, fiind prima lucrare de beton armat din ţară. În timp, Palatul Patriarhiei a suferit diverse modificări, cea mai importantă fiind refacerea cupolei, care s-a prăbuşit la cutremurul din 10 noiembrie 1940. 

În diferite încăperi ale Palatului Patriarhiei, începând cu anul 1997, îşi desfăşoară activitatea unele sectoare ale Administraţiei Patriarhale (Sectorul teologic-educaţional, Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti, Sectorul relaţii bisericeşti şi interreligioase, Sectorul comunităţi externe, Biroul de protocol), precum şi Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române (Radio Trinitas, Trinitas TV, Agenţia de ştiri Basilica, Biroul de Presă).

„Prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în data de 6 decembrie 2010, prin Hotărârea Guvernului României nr. 1229, Palatul Patriarhiei a trecut în proprietatea Patriarhiei Române”, informează Patriarhia Română

Palatul Patriarhiei a devenit, începând cu 1 ianuarie 2010, Centru de Conferinţe şi pune la dispoziţie, prin închiriere, pentru organizare evenimente: conferinţe, congrese, seminarii, întruniri, simpozioane, expoziţii, lansări de cărţi, spectacole, concerte cu o capacitate diferită în funcţie de amenajarea sălilor.

Un proiect grandios – Catedrala Mântuirii Neamului se află, în prezent, în plin proces de construcţie în Dealul Arsenalului. În acest caz, finanţarea se face, pe lângă banii strânși din donații, cu bani direct de la Guvern, dar şi prin intermediul primăriilor de sector, ca și al Primăriei Capitalei. La acestea, se adaugă donaţiile făcute de enoriaşi prin colecta naţională, cei mai generoşi dovedindu-se bucureştenii, după cum B365.ro a scris aici, dar şi cotele din impozitul pe venit al angajaţilor.  Detalii despre Catedrala Neamului şi de ce se ridică acest lăcaş de cult găsiţi aici. 

Cookies