Palatul Patriarhiei, SFINŢIT după reabilitare. Ce va funcţiona în cadrul acestei clădiri

de:
06 iun. 2016
1 Afișari
Palatul Patriarhiei, SFINŢIT după reabilitare. Ce va funcţiona în cadrul acestei clădiri

Ceremonia a avut loc în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, în prezența membrilor Sfântului Sinod al BOR, informează basilica.ro.

Avem bucuria ca acest edificiu să fie redat funcționării zilnice pentru că această clădire construită pe un teren al Mitropoliei Țării Românești are o valoare istorică, dar și o funcționalitate practică. Aici, pe acest loc, a fost Camera Deputaților care a votat în unanimitate în 24 ianuarie 1859 pe domnitorul Alexandru Cuza al Moldovei și ca domn al Munteniei. În această clădire se desfășoară în prezent activități ale Patriarhiei Române. Timp de câțiva ani suntem obligați să oferim acest spațiu pentru vizitare, conferințe, întâlniri, simpozioane, pentru a combina vizitarea palatului cu unele activități misionare, culturale, social-filantropice ale Patriarhiei„, a spus patriarhul Daniel.

În clădirea reabilitată a Palatului Patriarhiei va funcționa un muzeu și se va amenaja un punct de informare turistică. Proiectul de reabilitare a Palatului Patriarhiei a fost finanțat din fonduri structurale, în cadrul Programului Operațional Regional 2007 — 2013.

Clădirea denumită astăzi Palatul Patriarhiei a fost construită de statul român la începutul secolului XX, pe locul fostei săli a Adunării Deputaților de pe Dealul Mitropoliei. Aceasta, împreună cu terenul aferent, a aparținut Mitropoliei Țării Românești, care își avea sediul în clădirile ce înconjurau actuala catedrală de pe Dealul Mitropoliei.

Palatul Patriarhiei este construit după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, fiind prima lucrare de beton armat din țară. Clădirea a suferit în timp diverse modificări, cea mai importantă fiind refacerea cupolei, care s-a prăbușit la cutremurul din 10 noiembrie 1940.

După decembrie 1989, palatul i-a fost dat în folosință Patriarhiei, la cerere, prin HG nr. 941 din 8 octombrie 1996, iar în data de 6 decembrie 2010, prin HG nr. 1229, clădirea a trecut în proprietatea Patriarhiei Române.

Cookies