ARHIVA B365

Palatul Patriarhiei din București va fi restaurat cu peste 15 milioane euro

Lucrările de restaurare, consolidare şi protecţie pentru acest monument au fost atribuite de Patriarhia Română la jumătatea lunii februarie, potrivit anunţului publicat pe www.e-licitatie.ro, scrie gandul.info.

Contractul a fost estimat iniţial la 64,2 milioane lei, fără TVA, şi a fost adjudecat în urma unei licitaţii deschise pentru care au fost primite 13 oferte, dintre care doar 2 admisibile.

Finanţarea lucrărilor de reabilitare a Palatului Patriarhiei va fi asigurată majoritar din fonduri europene, a anunţat directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI), Dan Nicula. „Acum, ne aflăm în faza de precontractare, dar eu zic că semnăm contractul de finanţare până la sfârşitul acestui an”, a declarat Nicula care a adăugat că proiectul de modernizare a Palatului Patriarhiei este cel mai mare depus până acum din Bucureşti pe Programul Operaţional Regional, Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. 

Tot cu bani europeni vor fi efectuate lucrări de renovare şi modernizare la alte cinci clădiri din patrimoniul cultural al Bucureştiului, respectiv Arcul de Triumfmonumentul istoric Casa Cesianu (fostul Casino Victoria), Vila MinoviciObservatorul Astronomic Vasile Urseanu şi Biserica Sfânta Sofia, pentru care au fost semnate deja contractele de finanţare. Pentru toate cele cinci proiecte s-a solicitat asistenţă nerambursabilă în valoare de 50,51 milioane de lei, lucrările urmând să fie finalizate în termen de doi ani sau doi ani şi jumătate. 

Palatul Patriarhiei – prima clădire de beton armat din ţară

Palatul Patriarhiei a fost construit de Statul Român, la începutul secolului al XX-lea, pe locul fostei săli a Adunării Deputaţilor de pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti. Clădirea este construită după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, fiind prima lucrare de beton armat din ţară. În timp, Palatul Patriarhiei a suferit diverse modificări, cea mai importantă fiind refacerea cupolei, care s-a prăbuşit la cutremurul din 10 noiembrie 1940. 

În diferite încăperi ale Palatului Patriarhiei, începând cu anul 1997, îşi desfăşoară activitatea unele sectoare ale Administraţiei Patriarhale (Sectorul teologic-educaţional, Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti, Sectorul relaţii bisericeşti şi interreligioase, Sectorul comunităţi externe, Biroul de protocol), precum şi Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române (Radio Trinitas, Trinitas TV, Agenţia de ştiri Basilica, Biroul de Presă). DETALII, AICI


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button