BAZAR

Palatul Parlamentului, Guvernul și Skytower vor fi colorate cu lumină violet pe 17 noiembrie

România se alatura initiativei internationale de sustinere a prematuritatii. Astfel, în București lumina violet va colora Palatul Parlamentului, clădirea Guvernului, clădirile de birouri Lakeview și Skytower, iar în Iași Maternitatea „Cuza-Voda”, clădirea Primăriei, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” și Universitatea „Cuza-Voda”.

„Pentru că prematurii sunt frumoși, speciali, perfecți, am ales să fim reprezentați în cadrul acestei acțiuni de clădiri de referință, frumoase și speciale din punct de vedere arhitectural, care schimbându-și culoarea pentru o noapte ne scot din normalitate și ne atrag atenția asupra acestui fenomen care afectează tot mai multe familii în România, dar și la nivel internațional” declară Corina Croitoru, fondator Asociația Unu și Unu.

Pe toată perioada lunii noiembrie, clădirile și instituțiile importante din întreaga lume vor fi iluminate în culoarea violet, desemnată la nivel internațional ca fiind culoarea prematuritatii, cu scopul celebrării copiilor născuți prematur și familiile acestora.

Iluminarea instituțiilor va contribui la sporirea vizibilității acestui aspect alarmant prin atragerea atenției publice și contientizarea prematuritatii, ca principal factor al decesului infantil și al riscurilor asociate nașterii înainte de termen.

În România, Ziua Internațională a Prematuritatii este celebrată anual, prin programul „Socks for life”, de către Asociația Unu și Unu, program care în această perioadă împlinește un an de funcționare și care a ajuns la sute de beneficiari, la nivel național, prin proiectele de sprijinire a bebelușilor prematuri și a familiilor acestora.

Inițiativa de iluminare din 17 noiembrie, venită din partea Asociației Unu și Unu, a găsit răspuns anul acesta în mai două orașe din țară, autorități naționale și locale, instituții publice sau private arătând dorința de implicare pentru susținerea cauzei prematurilor din țara noastră.

„Ziua Prematurului este un prilej de celebrare a eforturilor pe care personalul medical, impreuna cu parintii, le fac pentru ingrijirea cat mai buna a copiilor care se nasc inainte de termen. Prematuritatea la nastere, situatie in care se regaseste unu din zece copii, conduce la o fragilitate crescuta a nou-nascutului care poate rezulta in diferite probleme de sanatate ce trebuie tratate cu multa atentie, si sa nu uitam aici rolul extrem de important al familiei pe perioada de recupere a nou-nascutilor prematuri.” Prof. Dr. Maria Stamatin, Maternitatea „Cuza-Voda”, Iasi:

Asociația Unu și Unu în parteneriat cu EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn infants) coordonează activități la nivel local dar și global, pentru a atrage atenția asupra problemelor grave privind prematuritatea și pentru a oferi speranța familiilor afectate de acest fenomen.

17 noiembrie a fost desemnată Ziua Internațională a Prematuritatii și sunt planificate activități, evenimente speciale atât în Europa, cât și la nivel mondial pe toată perioada lunii noiembrie. Ziua internațională a prematuritatii este în 2014 la a IV-a ediție, în 2013 desfășurându-se în peste 60 de țări la nivel global, atingând 1.5 miliarde de oameni.

„Invităm publicul de a se alătura efortului nostru și de a spori conștientizarea în rândul populației prin realizarea unor poze (selfiuri) în fața clădirilor iluminate, în seara de 17 noiembrie și postarea lor pe rețelele de socializare folosind #voceaprematurilor #WPD2014 sau să distribuie fotografiile cu aceste clădiri iluminate pe pagina de Facebook pentru a le ajuta să călătorească în jurul lumii și pentru a așeza România pe harta țărilor care susțin lupta împotrivă prematuritatii” spune Diana Gămulescu, Vicepreședinte Asociația Unu și Unu.

Aproximativ 15 milioane de copii sunt născuți prea devreme în fiecare an. În România sunt aproximativ 20,000 de copii care se nasc prematur. Datorită progreselor din medicina modernă, pot fi salvate mai multe vieți. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button