Palatul Nifon Mitropolitul din București. Scurt istoric al clădirii-monument unde azi a izbucnit un incendiu

06 sept. 2022
970 Afișari
Palatul Nifon Mitropolitul din București. Scurt istoric al clădirii-monument unde azi a izbucnit un incendiu
Sursa foto: ISUBIF

Bucureștenii care trec prin zona Calea Victoriei la intersecție cu strada Doamnei văd de ceva vreme o clădire acoperită de o prelată, în proces de restaurare. Acesta este Palatul Nifon Mitropolitul. Clădirea este monument istoric și aparține Arhiepiscopiei București.

Marți, 6 septembrie 2022, un incendiu a izbucnit la acoperișul clădirii monument istoric, iar pompierii au intervenit cu 10 autospeciale de stingere.

Incendiu la Palatul Nifon Mitropolitul din București

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, incendiul s-a produs la acoperișul clădirii cu două etaje și mansardă, aflată în reabilitare, pe Calea Victoriei, la intersecția cu Strada Doamnei.

Pompierii au acționat pentru stingere de la înălțime, folosind autoscările. La fața locului s-au deplasat de urgență 10 autospeciale. Suprafața afectată este de aproximativ 300 de mp.

Incendiul a fost localizat. Din fericire, nu au fost victime, potrivit ISUBIF.

Palatul Nifon Mitropolitul din București

Cu o arhitectură neoclasică, cu ornamente deosebite, Palatul Nifon Mitropolitul din București a fost edificat în anul 1895 de către arhitectul Paul Gottereau.

Clădirea din inima orașului aparține Arhiepiscopiei București. Palatul Nifon este restaurat și consolidat de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții.

Valoarea investiției: aproximativ 56 de milioane de lei, bani de la bugetul de stat. Patriarhia are o contribuție de 600.000 de lei.

În luna mai 2019 a fost semnat contractul de finanțare, iar lucrările de restaurare au demarat în luna iunie 2020. Termenul de finalizare era în primăvara 2022.

Asocierea de firme formată din Construcții Erbașu SA, Euras SRL și Polarh Design SRL a câștigat contractul de execuție a lucrărilor, iar valoarea contractului este de peste 38,7 milioane lei (fără TVA), potrivit Hotnews.ro.

„Beneficiarul final al clădirii este Arhiepiscopia București, iar după finalizarea lucrărilor, Palatul Nifon va putea fi gazda unor evenimente socio-culturale, totodată va beneficia de o sală expozițională, de spații multifuncționale pentru cursuri și conferințe, precum și de bibliotecă și sală de lectură”, potrivit informațiilor transmise de Construcții Erbașu pe Facebook.

Clădirea este datată de la sfârșitul secolului XIX

Palatul Nifon este datat de la sfârșitul secolului XIX. Este înscris în lista monumentelor istorice actualizate în anul 2015, la poziție 854, cod LMI B-II-m-B-1858, sub denumirea „Așezămintele Nifon”.

Cine a fost Nifon Mitropolitul

Nicolae Rusăilă a trăit între anii 1789-1875 și a avut două funcții importante:

  • mitropolit al Ungrovlahiei (între anii 1850-1875),
  • mitropolit-primat al României(între anii 1865-1875).

În anul 1805 a îmbrățișat schima monahală la mănăstirea Cernica, iar atunci a luat numele de Nifon.

Mitropolitul Nifon a avut un rol esențial în Unirea Principatelor Române din anul 1859.

„A îndeplinit funcția de președinte al Divanului Ad-hoc din București la 29 septembrie 1857 și al Adunării elective care a ales domn pe Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859. Tot atunci, se înființează și Senatul României, mitropolitul Nifon devenind primul președinte al Senatului. În timpul păstoririi lui, au avut loc cunoscutele reforme bisericește ale lui Alexandru Ioan Cuza (secularizarea averilor mănăstirești, Legea sinodală, Legea pentru numirea de mitropoliți și episcopi eparhioți).”, potrivit doarromania.ro.

La data de 5 mai 1875, Mitropolitul Nifon a încetat din viață și a fost înmormântat la mănăstirea unde a devenit călugăr.

Cookies