Palatul Imobiliara, cel cu Pasajul Victoria, splendoare și decădere. Fațada la Calea Victoriei a fost reabilitată, dar construcția, veche de peste 100 de ani, a rămas neconsolidată
Palatul Imobiliara, cel cu Pasajul Victoria, splendoare și decădere. Fațada la Calea Victoriei a fost reabilitată, dar construcția, veche de peste 100 de ani, a rămas neconsolidată
La sfârșitul anului 2019, Primăria Capitalei anunța o fulminantă realizare: finalizarea lucrărilor de reparații și refacere a fațadei Palatului Imobiliara din Calea Victoriei, nr. 48-50, monument istoric.
Imobilul, de pe care cădea tencuiala, a fost proiectat în anul 1911 de doi mari arhitecți, Eracle Lăzărescu și Arghir Culina, fațada fiind semnată de arh. Paul Smărăndescu.
Edificiul este compus din doua corpuri așezate de-o parte și de alta a Pasajului Victoria, cale de acces care unește Calea Victoriei cu strada Academiei. Palatul văzut de pe Calea Victoriei arată frumos, o carte de vizită pentru batrâna arteră, dar dacă intri în Pasajul clădirii, vezi decăderea în toată splendoarea sa.
La parterul imobilului a funcționat mult timp Teatrul de Papuși Țăndărică.
Fațada Palatului Societății Imobiliara a fost reabilitată. Foto: Antoaneta Dohotariu.Fațada Palatului Imobiliara. Sursa: SMBAN, fond PMB, Serviciul Tehnic, plan semnat de arh. Erache Lăzărescu și Arghir Culina.
Comunicatul PMB lăuda repararea acoperișului și a fațadei, fără să se sufle o vorba însă despre consolidarea clădirii, încadrată în anul 1998 în clasa a III-a de risc seismic (expert atestat M. Darie).
Între timp, impunătorul imobil, cu o vechime de peste 100 de ani (a fost construit în 1913), a dispărut de pe Lista imobilelor cu risc seismic din București a PMB.
În categoria de risc seismic Clasa III = Urgență 3 intră clădirile care pot suferi avarii minore în cazul unui seism. Astfel, poate cădea tencuiala, pot apărea fisuri și crăpături la pereți, fără ca viața locatarilor să fie pusă în pericol.
Cele două corpuri de clădire văzute din Pasajul Victoria. Foto: Antoaneta Dohotariu.Imagine din Pasajul Victoria. Foto: Antoaneta Dohotariu.
Palatul Imobiliara, opera a trei mari arhitecți: Arghir Culina, Eracle Lăzărescu și Paul Smărăndescu
Istoricul de artă Oana Marinache a descoperit în arhive dosarul de autorizare al impunătorului edificiu și putem spune acum întreaga istorie a acestei clădiri emblematice pentru Calea Victoriei de început de secol XX.
Mai jos, interviu cu Oana Marinache.
Palatul Societății Imobiliara (regim de înălțime de 6 etaje, cu 30 de apartamente), se află situat vis-a-vis de Palatul Telefoanelor și are un pasaj cu valoare de raritate, Victoria, un spațiu urban spectaculos, neexploatat la adevărata sa valoare.
Pasagiul Victoriei, intrarea din strada Academiei. Foto: Antoaneta Dohotariu.Palatul Imobilara. Foto credit: PMB.
Pasagiul Victoria adăpostea bodega-zahana Mercur, unde se mânca cea mai bună ciorbă de burtă. Aici s-a deschis primul restaurant chinezesc din București (1940)
“Unul din subsolurile Pasajului Imobiliară a găzduit, începând cu 1940 până în anii ’50, localul Fu-Chang, primul restaurant cu specific chinezesc din București. Având în vedere că avea adăpost de bombardamente, acesta devine în anul 1944, în plin război, local de lux, frecventat de lumea bună a Bucureștiului. Un alt local care a funcționat în Pasajul Victoria a fost bodega-zahana “Mercur”, cu cea mai bună ciorbă de burtă și tuslama, deschisă în anul 1933. Pe la mijlocul secolului XX este menționată la subsolul din centrul pasajului și parfumeria ”La Panaitopol”, de unde bărbații cu ștaif își puteau achiziționa colonia la modă Paciuli, importată din India”, sursa informații Agerpres.
Pasagiul Victoria. Fotografie de epocă.Pasajul acum. Foto: Antoaneta Dohotariu.Foto credit: Arhiva Istorică Agerpres/Simion Mechino. Anul 1949 versus 2019.
Ziarele din perioada interbelică amintesc de Pasagiul Imobiliara drept un spațiu vibrant dedicat comerțului. Aici se afla un magazin de muzică și casa de modă Maison Suzanne “care angajează lucrătoare, jupiere și ajutoare, brodeuze”, dar și “Drogherie Românească”, cea mai elegantă și mai bine asortată grogherie din țară. Ziarul Cuvântul din martie, 1931, relatează “Dramatica sinucidere din Pasagiul Imobiliara. O tânără menajeră se aruncă dela al patrulea etaj. Cauzele sinuciderii”.
“Tânăra era menajera unui avocat și acum era servitoare la d. Carol Rosenfeld, domiciliat în Pasagiul Imobiliara. Ecaterina Burowitchi se plângea că unul dintre foștii stăpâni la care slujise mai mult timp, nu-i plătise. Sâmbătă a fost la medic și a aflat că are cancer. Dându-și seama că salvare nu există, a decis să-și curme zilele. Vecinii au văzut-o escaladind grilajul etajului spre pasaj. Nimeni nu bănuia ce plănuia”.
Ziarul Cuvântul din martie, 1931, relatează “Dramatica sinucidere din Pasagiul Imobiliara. Sursa: Oana Marinache.
Pasajul Victoria, un spațiu urban cochet dedicat comerțului si relaxăriii. Sursa: Oana Marinache.
“După trei luni de muncă, fațada imobilului, plină de ornamente arhitecturale, nu mai este un pericol pentru trecători”
În perioada interbelică, la parterul Palatului Imobiliara se afla celebrul cinematograf Select, apoi aici a funcționat Teatrul de Păpuși și Marionete Țăndărică, Sala Victoria. În prezent, Teatrul s-a mutat. În 2017, PMB anunța că au fost prevăzute fonduri în vederea expertizării pentru Teatrul de Animație Țăndărică, alături de alte 9 clădiri centrale “care necesită consolidare și care se află în proprietatea statului, urmând a se decide în Consiliu dacă finanțarea se va face din bugetul local sau în parteneriat public privat”. S-a întâmplat însă doar cosmetizarea fațadei Palatului Imobiliara, imobilul fiind inclus pe lista de Reabilitare arhitectural-ambientală a fațadelor.
“Clădirea din Calea Victoriei nr. 48-50, cunoscută și sub numele de Palatul Imobiliara, unde în trecut a funcționat sala Teatrului Țăndărică, a revenit la strălucirea de altădată. După trei luni de muncă, fațada imobilului, plină de ornamente arhitecturale, nu mai este un pericol pentru trecători, ci poate fi admirată la adevărata ei valoare”, anunța pe atunci primarul general Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.
Foto credit: PMB.
Palatul Imobiliara, împușcat în decembrie 1989. “După 30 de ani au mai fost găsite în ziduri și tâmplărie urme ale gloanțelor”
“Fațada clădirii Imobiliara a avut de suferit din cauza intemperiilor, însă, și evenimentele din decembrie 1989 și-au lăsat amprenta. Chiar și după 30 de ani, încă au mai fost găsite în ziduri și tâmplărie urme ale gloanțelor trase în timpul Revoluției. Toate ornamentele, multe dintre ele distruse aproape în totalitate, au fost refăcute în atelierul special amenajat în clădire. Toată fațada a fost reparată cu tencuiala praf de piatră, fiind același material și aceeași nuanță cu tencuiala originală. Echipa de specialiști restauratori care a lucrat la refacerea fațadei a primit și aprecierile asociației de proprietari din acest imobil”, se spune în comunicatul PMB.
Foto credit: PMB.Foto credit: PMB.
Palatul Imobiliara nu se mai află pe Lista imobilelor cu risc seismic, deși cele doua corpuri de clădire care străjuiesc Pasajul Victoria nu au fost consolidate
B365.ro: Oana Marinache, ați descoperit dosarul de autorizare al Palatului Societății Imobiliara (cel mai mare dezvoltator imobiliar din București la început de secol XX) cu mare bucurie. Ce informații noi aduce documentul?
Oana Marinache: Cu mare bucurie am descoperit chiar două dosare 462/1911 și 529/1912 la Serviciul Municipiului București al Arhivelor Naționale. Din această documentație aflăm multe lucruri și ne dăm seama cât de greu a fost edificată o astfel de clădire monumentală pe Calea Victoriei. Cât efort a fost depus dincolo de investiția financiară, mă refer aici la partea tehnică și artistică. Este foarte interesant că cei doi arhitecți, Erache Lăzărescu și Arghir Culina propun inițial o fațadă eclectică mai sobră, care se încadrează în specificul zonei, dar se pare că aceste elemente nu au fost suficiente pentru Societatea Imobiliara, astfel încât pe parcursul lucrărilor a intervenit colegul lor, arhitectul Paul Smărăndescu. Deci avem un proiect semnat de doi arhitecți mari cu o fațadă eclectică mult mai decorată, propusă de Paul Smărăndescu.
Deci avem un proiect semnat de doi arhitecți mari cu o fațada eclectică mult mai decorată, propusă de Paul Smărăndescu.Sursa foto: PMB.
„Avem trei arhitecți foarte cunoscuți care își lasă amprenta asupra acestui edificiu și aduc o imagine modernă Căii Victoriei anilor antebelici”
Din dosar vedem și cu ce soluție tehnică s-a conceput Pasajul Victoria, un corp mai lung în partea dreaptă, alt corp mai îngust în latura stângă până în spatele Hotelului Paris/Muntenia (despre care vom vorbi în curând) și această cale de acces între Strada Academiei și Calea Victoriei, un gang – curte de lumină, o zonă pe care o putem și noi străbate astăzi și să aspirăm la un mod de locuire francez. Volumele construite, corpurile clădirii se află de o parte și de alta a acestui gang, construcții care în timp fiind rentabile devin o sursă de venit pentru Societatea Imobiliara și sunt supraetajate. Tot timpul li se cere arhitecților Lăzărescu și Culina să remodeleze, să mansardeze, să transforme aceste spații după dorința proprietarilor, în vederea închirierii.
Pasajul Victoria, o cale de acces între Strada Academiei și Calea Victoriei, un gang – curte de lumină, o zonă pe care o putem și noi străbate astăzi și să aspirăm la un mod de locuire francez. Sursa: SMBAN, fond PMB, Serviciul Tehnic, plan semnat de arh. Erache Lăzărescu și Arghir Culina.Sursa: SMBAN, fond PMB, Serviciul Tehnic, plan semnat de arh. Erache Lăzărescu și Arghir Culina.Pasajul Victoria. Foto: Antoaneta Dohotariu.
„Nu s-a făcut însă o restaurare temeinică a clădirii, a fost mai mult o cosmetizare”
B365.ro: Cum comentați reabilitarea fațadei proiectate de arh. Paul Smărăndescu?
Oana Marinache: Fațada a fost reablitată, dar nu cred că s-a intervenit în vederea consolidării structurii. Clădirea a fost înfrumusețată, mai mult a fost refăcută tencuiala fațadei dinspre Calea Victoriei. Nu s-a făcut însă o restaurare temeinică a clădirii, a fost mai mult o cosmetizare.
B365.ro: Cum a început povestea Palatului Imobiliara?
Oana Marinache: Societatea Imobiliara este implicată într-un proiect important pentru modernizarea Căii Victoria, în paralel cu reconstrucția Palatului Luvru despre care am povestit în articolul anterior. Ea demolează în 1911 casa Marcuș pentru a elibera terenul cuprins între strada Academiei și Calea Victoriei nr. 60 (azi nr. 48-50) și depune un proiect inițial pentru Hotelul Victoria, semnat de arhitecții Eracle Lăzărescu și Arghir Culina. (S.M.B.A.N., fond P.M.B. Serviciul Tehnic, dosar 462/1911).
Valoarea investiției declarată inițial a fost de 1 milion lei pentru o clădire cu parter, mezanin, trei etaje, 2 mansarde. Fațada depusă spre autorizare este foarte asemănătoare cu cea realizată, în privința golurilor și a spațiilor vitrate, însă mai sobră. Cândva, pe parcursul realizării proiectului, fațada a fost modificată de arhitectul Paul Smărăndescu.
Palatul Imobiliara, două corpuri de clădire dedicate birourilor, cu un pasaj dedicat comerțului
Oana Marinache: În proiectul lor inițial, Lăzărescu și Culina concep 2 corpuri de clădire cu un pasaj care va fi cunoscut și el după denumirea societății comanditare, Pasajul Imobiliara. Aici vor fi firme, birouri de închiriat printre care și biroul lor de arhitectură cu adresa în str. Academiei nr. 19-21. La parter cele două corpuri au fost proiectate diferit: corpul din stânga avea 4 prăvălii spre Calea Victoriei și alte 4 mai înguste înspre pasaj iar corpul din dreapta avea 2 prăvălii mici spre Calea Victoriei, restul spațiului fiind ocupat de sala de spectacole. (Idem, dosar 529/1912).
Pasajul Victoria. Foto: Antoaneta Dohotariu.
Inițial, clădirea trebuia să aibă funcțiunea de hotel de lux cu 300 de camere, 300 de băi
Oana Marinache: În septembrie 1912 arhitecții cer schimbarea funcțiunilor, dar construcția își menține coordonatele tehnice: 6 etaje și mansardă, cu o suprafața construită 1466 m.p. Dacă vă uitați cu atenție pe fațada propusă spre autorizare, apare firma luminoasă ”Hotel” și deasupra intrării de la parter stătea scris ”Hotel Imobiliara”.
În fișa sa de înscriere în Uniunea Arhitecților din România (1953), Arghir Culina oferă mai multe detalii despre clădirea inițială care ar fi trebuit să aibă 300 camere cu 300 de băi, precizând că ajungând la nivelul al șaselea, Societatea Imobiliara renunță la ideea de hotel și interioarele sunt reproiectate pentru a avea și apartamente.
Foto: Asociația Istoria Artei.
Sala de spectacole prevăzută în proiect a devenit Cinema Select, apoi Teatrul de Păpuși Țăndărică
Clădirea a fost realizată de antrepriza inginerului Tiberiu Eremie, având funcțiuni mixte: prăvălii, apartamente, birouri și o sală de spectacole. În august 1913 se fac modificări la sala de spectacole luată în antrepriză de Ranetti, aici funcționând ulterior Cinema Select apoi Teatrul de păpuși Țăndărică.
“Inclusiv biroul de arhitectură al arhitecților Lăzărescu și Culina se afla în unul dintre corpurile Palatului Imobiliara”
B365.ro: De ce a schimbat Societatea Imobiliara destinația clădirii?
Oana Marinache: Schimbarea funcțiunii inițiale de hotel trebuie pusă și pe seama pierderii clădirii Hotelului/Palatului Luvru din imediata apropiere, unde își aveau inițial sediul. Chiat în timpul autorizării proiectului pentru hotel s-a întâmplat incendiul de la Hotelul Luvru. Societatatea Imobiliara a căutat imediat să modifice proiectul. Ceea ce trebuia să fie Hotelul Victoria s-a transformat într-o clădire cu funcțiuni multiple, cu prăvălii la parter și cu sală de spectacole, de festivități, de teatru. Putem observa și astăzi aceste spații mari vitrate, cu un arc potcoavă foarte amplu. La etajele superioare avem birouri, spații care vor găzdui sedii de firme, inclusiv biroul de arhitectură al arhitecților Lăzărescu și Culina a fost organizat într-unul dintre corpurile Palatului Imobiliara. Și cu siguranță acolo au fost și camere de închiriat.
Foto: Antoaneta Dohotariu.
La fel de interesantă este și istoria clădirii în perioada anilor ’20, documentare pe care am realizat-o în arhiva Primăriei Generale pentru monografia în curs de apariție la Editura Istoria Artei. Proprietatea a fost preluată de Societatea Anonimă de Construcții ”Victoria”, administrator fiind inginerul I. G. Cristescu. În iunie 1923 el îi va cere arhitectului Culina să facă diferite adaosuri mai ales că se menționează că un incendiu a afectat clădirea în 1916. Autorizația nouă a fost obținută pentru adăugarea a două etaje și o mansardă la aripa din stânga, în locul celor distruse de foc. Au fost amenajate 2 holuri, 13 camere, o cămară, 2 băi și 3 closete la etajele V și VI, precum și 6 camere cu un closet în mansardă. Lucrările au costat 2,3 milioane lei și au avut loc între august 1923 și octombrie 1924. În octombrie-noiembrie 1923 Culina primește o nouă solicitare din partea Societății Victoria, de data aceasta fiind vorba despre extinderea aripii din dreapta (cu două etaje cu mansardă) a Pasajului din Calea Victoriei-str. Academiei. Se dorea și realizarea unei mansarde peste cea existentă la bulevard, lucrare care nu a mai fost executată însă.
Strada Academiei, intrarea Pasajului Victoria se afla in fața Bisericii Sfântul Nicolae Dintr-o zi. Foto credit: Arhiva Muzeului Municipiului Bucuresti.S-a păstrat puțin din pavimentul original al Pasajului Victoria. Foto: Antoaneta Dohotariu.
Inginerul Cristescu a fost arestat însă nu știm care a fost destinul său în perioada comunistă
Cu ajutorul periodicelor de epocă aflăm că inginerul Cristescu a mai deținut Hotelul Excelsior din str. Academiei 30; acesta a fost și el bombardat în 1944 și nu a mai fost refăcut. În ruinele sale s-au găsit în 1948 peste 3100 de monede de aur de diferite origini, proprietarul fiind acuzat că le-a ascuns. Inginerul Cristescu a fost arestat însă nu știm care a fost destinul său în perioada comunistă. (Scânteia nr. 1146, 16 iunie 1948). În 1950 i s-au naționalizat Societății Victoria 158 apartamente, în str. Academiei 19 și Calea Victoriei 48-50 precum și în str. Principatele Unite 2.
Seria aceasta de articole-redescoperiri ale lucrărilor arhitectului Arghir Culina include nici mai mult și nici mai puțin de 10 lucrări în București, un proiect de amenajare a camerelor Hotelului Continental, un proiect nerealizat al unui Hotel Bratu (probabil Griviței), un Hotel Popescu la Craiova și Hotelul Ramzi în Smirna. Dintre cele 10 construcții din centrul Bucureștiului, șase sunt încă în picioare, dar fiecare a cunoscut vitregiile timpurilor.
Mai multe povești vom descoperi și în cadrul unor tururi ghidate pe care vi le propun în perioada următoare, când sărbătorim ziua de naștere a arhitectului aromân Arghir Culina, pe 15 iulie:
Vineri, 12 iulie 2024, ora 18:30 Traseu Arghir Culina în estul capitalei
Sâmbătă, 13 iulie 2024, ora 18:00 Traseu Arghir Culina în centrul capitalei
Duminică, 14 iulie 2024, ora 18:00 Traseu Arghir Culina în nordul capitalei
Seria aceasta de articole-redescoperiri ale lucrărilor arhitectului Arghir Culina include nici mai mult și nici mai puțin de 10 lucrări în București.
„Make Bucharest Great Again” vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare. Ce am mai scris se află aici:
Blocul Romarta Copiilor, cu faimosul său magazin universal cu articole pentru cei mici, a fost edificat la sfârșitul anilor ’50 ca o construcție “plombă” pe Calea Victoriei. Pe locul
Retromobil Club România organizează sâmbătă, 31 mai, expoziția „Antebellum la Palat”, în cadrul evenimentului „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”. Bucureștenii și
Linia de autobuz cu indicativul 205 va fi deviată de pe Calea Victoriei, joi seara, pentru buna desfășurare a Ceremoniei Militare și Religioase dedicată „Zilei Eroilor”, potrivit Asociației