Palatul Cotroceni va fi iluminat portocaliu în această noapte. Ce semnificație are acest gest și de ce este practicat de instituții din toată lumea

25 nov. 2021
146 Afișari
Palatul Cotroceni va fi iluminat portocaliu în această noapte. Ce semnificație are acest gest și de ce este practicat de instituții din toată lumea
Palatul Cotroceni va fi iluminat portocaliu în această noapte. Ce semnificație are acest gest și de ce este practicat de instituții din toată lumea. Sursa foto: presidency.ro

Administrația Prezidențială a anunțat că Palatul Cotroceni va fi iluminat în portocaliu joi, 25 noiembrie, începând cu ora 18:00, pentru a marca Ziua Internațională a eliminării violenței împotriva fetelor și femeilor. Cu acest prilej, va avea loc la nivel internațional o campanie de conștientizare, ce se va desfășura pe parcursul următoarelor 16 zile.

Palatul Cotroceni va fi iluminat în portocaliu cu ocazia Zilei Internaționale a eliminării violenței împotriva fetelor și femeilor. Luminile vor colora fațada clădirii istorice joi, 25 noiembrie începând cu ora 18:00, în cadrul unei acțiuni ce face parte din campania „Construim o lume portocalie! Oprim violența împotriva femeilor”.

Palatul Cotroceni va fi iluminat în portocaliu în această seară

Potrivit Administrației Prezidențiale, această campanie se va desfășura în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie la nivel internațional și presupune, printre alte acțiuni, iluminarea unor instituții emblematice în portocaliu, culoare ce reprezintă lupta împotriva violenței asupra femeilor.

Situația violenței asupra femeilor la nivel național este departe de a fi soluționată – datele oferite de IGPR indică faptul că în 2020, în România, au fost sesizate circa 27.000 de cazuri de violență în familie. În peste 80% dintre aceste cazuri, victimele agresiunilor au fost fete sau femei.

„Cele 16 zile de activism dedicate acestei campanii au scopul de a creşte gradul de conştientizare şi informare în rândul publicului larg asupra fenomenului de violenţă împotriva femeilor şi a discriminării pe criterii de gen. Astfel, în semn de solidaritate, Palatul Cotroceni va fi iluminat joi, 25 noiembrie 2021, în portocaliu, începând cu ora 18:00. În România, violenţa domestică continuă să fie o problemă alarmantă, accentuată în contextul pandemiei de COVID-19.”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale, conform Adevărul.

Cum pot cetățenii să se implice împotriva violenței asupra femeilor

Instituția prezidențială a ținut să sublinieze importanța raportării agresiunilor de către victime, dar și necesitatea ca fiecare caz să fie tratat cât se poate de responsabil.

Mai mult, societatea are responsabilitatea de a nu rămâne pasivă în fața unei probleme atât de îngrijorătoare, și mai mult, este necesar ca victimele să fie încurajate și susținute în vederea obținerii ajutorului.

„Autorităţile publice şi societatea civilă trebuie să lucreze împreună şi să dezvolte strategii concrete pentru ca aceste acte de violenţă să fie descurajate, iar drepturile victimelor să fie protejate. În România, campania „Construim o lume portocalie! Oprim violenţa împotriva femeilor” este organizată de către Uniunea Soroptimist Internaţional România (USIR) şi Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), ca parte a campaniei mondiale din acest an a Organizaţiei Naţiunilor Unite cu tema „Orange the world: End violence against women now!””, a mai transmis Administrația Prezidențială.

 

Cookies