Palatul Cercului Militar Național împlinește 100 de ani de la inaugurare. Bucureștenii sunt invitați la o expoziție inedită. Intrarea este liberă

04 feb. 2023
1239 afișări
Palatul Cercului Militar Național împlinește 100 de ani de la inaugurare. Bucureștenii sunt invitați la o expoziție inedită. Intrarea este liberă
Palatul Cercului Militar Național împlinește 100 de ani de la inaugurare. Bucureștenii sunt invitați la o expoziție inedită. Intrarea este liberă | Sursă foto: Cercul Militar Național

Astăzi, 4 februarie 2023, se împlinesc 100 de ani de când a fost inaugurat Palatul Cercului Militar Național, aflat în centrul Bucureștiului. Cu această ocazie, locuitorii orașului sunt invitați să admire expoziția ce va fi găzduită în clădire.

Expoziție inedită, găzduită la Palatul Cercului Militar

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea Palatului Cercului Militar Național, în galeria foaier va fi găzduită expoziția „Centenarul Palatului Cerului Militar Național”.

Expoziția cuprinde lucrări sugestive pe care bucureștenii sunt invitați să le admire în perioada următoare. Programul de vizite este următorul:

  • Zilnic între orele 11:00-19:00.

De asemenea, instituția a informat că intrarea este liberă. Expoziția poate fi vizitată până în data de 12 februarie 2023.

Expoziție inedită
Expoziție inedită | Sursă foto: Facebook: Cercul Militar Naţional
Expoziție inedită
Expoziție inedită | Sursă foto: Facebook: Cercul Militar Naţional
Expoziție inedită
Expoziție inedită | Sursă foto: Facebook: Cercul Militar Naţional

Istoria Cercului Militar

Cercul Militar Național se numără printre cele mai importante și mai vechi instituții militare din România. A fost de asemenea, și prima instituție de acest gen din istoria armatei române, iar organizarea și structura acesteia au fost un model pentru celorlalte cercuri din țară. 

Scopul instituției a fost de a crea legături de prietenie și camaraderie între ofițerii activi și cei aflați în rezervă. De asemenea, s-a dorit și crearea de legături sociale între familiile ofițerilor.

În cadrul Cercului Militar Național ofițerii puteau lua parte la:

  • Conferințe literale și științifice,
  • Serate muzicale,
  • Concerte,
  • Spectacole,
  • Cursuri de limbi străine, de scrimă sau de dansuri, etc.

Aceste activități le ofereau militarilor posibilitatea de a își diversifica și îmbogăți cultura generală. Instituția avea și rolul de interfață a armatei cu societatea.

Cercul Militar a fost pus sub Înaltul Patronaj al Regelui Carol I, iar președintele de onoare pe ministrul de război. Activitățile ce erau desfășurate în cadrul instituției erau finanțate prin intermediul cotizațiilor primite de la membrii săi. 

Cotizația însemna 1 sau 2 %din solda de grad și se plătea lunar. Conform informațiilor de pe site-ul Cercului Militar Național, în anul 1896:

  • Regele plătea 100 de lei,
  • Ministrul de Război plătea 20 de lei,
  • Un general de divizie plătea 10 lei,
  • Un sublocotenent plătea 2 lei.

Cum a luat naștere Palatul Cercului Militar Național din București

Cu toate că instituția avea un mare succes, aceasta nu avea un loc propriu unde să își desfășoare activitate. La data de 18 martie 1896, instituția a obținut personalitate juridică prin intermediul Înaltului Decret nr. 1612, promulgat de regele Carol I.

Acest lucru a deschis drumul spre realizarea unei dorințe vechi a ofițerilor, construirea unei clădiri proprii. Astfel că, în anul 1889, generalul Eraclie Arion, comandantul Corpului 2 armata, a înaintat ideea unui palat impunător. Se dorea ca această clădire de fie reprezentativă pentru Cerul Militar Național și să intre în șirul edificiilor importante din București. 

Pentru realizarea acestui proiect ambițios a fost nevoie de timp. Prima etapă a fost reprezentată de acordarea terenului pentru realizarea construcției.

Acordarea terenului aflat la intersecția dintre Calea Victoriei și Bulevardul Regina Elisabeta a fost oficializată în perioada 1897-1898. Pe respectivul teren s-a aflat o mănăstire, Mănăstirea Sărindar.

Mănăstirea Sărindar
Pe terenul pe care s-a ridicat Cercul Militar a fost Mănăstirea Sărindar – 1890 | Sursă foto: Facebook-Bucureștii Vechi (Foto si Istorie)

Proiectul a fost ales în anul 1899, în urma unui concurs public. Cele cinci variante au fost expuse la Ateneul Român, iar câștigător a fost cel realizat de arhitectul Dimitrie Maimarolu.

Până la construirea efectivă a clădirii au trecut alți 12 ani, acestea fiind amânate constat din lipsa de fonduri. În 1911 a început realizarea efectivă a lucrărilor, iar în anul 1916, în primăvară construcția a fost finalizată la roșu.

În luna august a aceluiași an România a intrat în război alături de Antanta, iar în decembrie Bucureștiul se afla sub ocupația trupelor Puterilor Centrale. În perioada ocupației Palatul a fost principalul post de pază și siguranță pentru autoritățile ocupante.

După finalizarea războiului, Cercul Militar și-a reluat activitatea. Cu toate astea, din cauza dificultăților financiare, terminarea lucrărilor a mai întârziat câțiva ani. Astfel că, ceremonia oficială de inaugurare a Palatului Cercului Militar a avut loc în data de 4 februarie 1923.

Clădirea palatului
Clădirea palatului | Foto credit Cercul Militar National
Clădirea palatului
Clădirea palatului | Foto credit Cercul Militar National

La această inaugurarea au fost prezenți regele Ferdinand și regina Maria, alături de alte personalități militare și ecleziastice. În perioada dintre cele două războaie mondiale Cercul Militar a devenit un centru cultural și monden. Numeroase personalități militare, și nu numai, din țară și din străinătate, i-au călcat pragul.

Cookies