Palatul Cantacuzino din București intră în reparații. Cât vor costa intervențiile ce se anunță anevoioase

13 nov. 2021
405 Afișari
Palatul Cantacuzino din București intră în reparații. Cât vor costa intervențiile ce se anunță anevoioase
Palatul Cantacuzino din București intră în reparații. Cât vor costa intervențiile ce se anunță anevoioase. Sursa foto: Wikipedia Commons

Palatul Cantacuzino din București, una dintre cele mai frumoase clădiri din Capitală, va intra într-un amplu proces de reabilitare. Fosta locuință a „Nababului”, care în prezent găzduiește Muzeul „George Enescu” a ajuns din păcate într-o stare deplorabilă, fapt ce este vizibil mai ales în interiorul clădirii istorice.

Situat pe Calea Victoriei, Palatul Cantacuzino este una dintre cele mai cunoscute și apreciate clădiri din întregul București. Din păcate, clădirea care adăpostește totdată Muzeul „George Enescu” a ajuns într-o stare avansată de degradare, astfel că un amplu proces de restaurare este necesar, potrivit ProTV.

Palatul Cantacuzino va fi reparat. Se anunță însă un proces complicat

Deși pașii birocratici au fost în mare măsură depășiți iar Ministerul Culturii a dat „undă verde” lucrărilor de restaurare a Palatului Cantacuzino, specialiștii avertizează că se anunță un proces complicat, de lungă durată.

Vizate de aceste lucrări sunt mai ales trei dintre cele mai mari încăperi din Palatul Cantacuzino. Este vorba despre fosta sală de bal, fostul salon de muzică și sufrageria acestei clădiri superbe. Printre elementele arhitecturale care le vor da mari bătăi de cap restauratorilor se numără picturile de pe tavanul locuinței, care ilustrează scene din mitologie, tapiseriile deteriorate dar și stâlpii de marmură.

„Dacă sunt straturi succesive de vopsea, ele trebuie îndepărtate. La fel și foița de aur, va trebui să-i facem teste, să vedem dacă este originală sau este intervenție”, a declarat un specialist în restaurări.

În sala mare a Palatului Cantacuzino tronează o impresionantă oglindă de cristal, ce se află aici de mai mult de-un secol, și în care se reflectă din păcate amărăciunea, degradarea și pustietatea acestui simbol al Bucureștiului.

Costul total al reparațiilor se ridică la aproximativ 5,5 milioane de euro și acestea se vor întinde pe parcursul următorilor doi ani. Mai mult, autoritățile au mai adus o veste bună: este posibil ca în 2022 să înceapă și lucrările de reabilitare a Muzeului Național de Istorie, care a fost închis de mai mulți ani. În prezent se deschid temporar doar câteva secțiuni pentru a găzdui expoziții.

Cine a fost „Nababul”, cel care a ridicat Palatul Cantacuzino

Acum aproape 120 de ani, Palatul a fost ridicat și i-a aparținut lui Gheorghe Cantacuzino.

Denumit la acea vreme și Nababul, acesta a fost unul dintre cei mai bogați oameni din România, și a ocupat atât funcția de prim-ministru al țării, dar și pe cea primar al Capitalei. După mai mulți ani, clădirea a fost transformată în Muzeul „George Enescu”, deoarece marele compozitor s-a căsătorit cu fosta noră a Nababului iar cei doi au locuit în acest palat până la plecarea în Franța.

Cookies