Palatul Bragadiru, una dintre cele mai cunoscute clădiri istorice din București, a fost scos din nou la vânzare. Prețul cu care se vinde clădirea emblematică este de 25 de milioane de euro.
Compania Sotheby’s International Realty a listat Palatul Bragadiru pentru vânzare, la prețul de 25 de milioane de euro (12,434,500.00 lei). Clădirea are 110 camere și 43 de băi.
Clădirea construită la începutul secolului XX, ce se întinde pe o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați, a devenit un simbol al patrimoniului cultural al Capitalei. Aceasta poartă numele fondatorului său, Dumitru Marinescu Bragadiru.
Este o construcție impresionantă, prin dimensiuni, arhitectură și decorațiuni, cu o atenție deosebită acordată detaliilor: scări în spirală în stil normand, stucaturi, statui inserate în fațadă, oglinzi venețiene și balcoane în stil victorian. Grădina de vară și terasa completează armonios arhitectura eclectică.
Disponibil pentru vânzare în mai multe variante, ansamblul include atât palatul de 10.110 mp, cât și o grădină generoasă. Acesta este disponibil pentru vânzare în următoarele variante:
Palatul Bragadiru a mai fost scos la vânzare și în anii anteriori. De exemplu, în anul 2022, prețul de vânzare al clădirii era de 26 de milioane de euro.
Palatul Bragadiru se numără printre cele mai cunoscute clădiri istorice din București – pe bună dreptate când ne uităm la istoricul din spatele „Colosului”, cum era botezat de omul din spatele acestuia, Dumitru Marinescu Bragadiru.
Antreprenorul cu o poveste de viață demnă de Hollywood, cu un tată „cu mai mulți copii decât bani”, a lăsat moștenire Bucureștilor mai multe edificii dar și acte de binefacere și caritate îndreptate către cei cu care destinul nu fusese blând deloc.
Înainte să construiască fabrica de bere, Bragadiru și-a amenajat moșia în comuna… Bragadiru de astăzi. Acolo se găseau o fabrică de alcool, o școală, o biserică și o primărie. Berăria era dotată cu aparatură de ultimă oră la acea vreme și producea trei milioane de litri de bere anual, cu un milion de litri mai mult decât „concurența”. Prima rețea de telefonie cu stâlpi de telegraf din România a fost amenajată între fabrica de bere Bragadiru și moșia afaceristului.
Pe terenurile fabricii, Bragadiru ridică magazine, locuințe pentru muncitorii berăriei, o bancă și Palatul Bragadiru de astăzi, denumit la acea vreme „Colosseumul”. Clădirea a fost realizată de arhitectul austriac Anton Shuckerl, cel care proiectase și fabrica de bere. La acea vreme, berăriile aveau tradiția de a amenaja spații de relaxare și recreere în imediata vecinătate.
Bragadiru a murit în 1915 în urma unui infarct, fiul său cel mare continuând la frâiele afacerilor familiei până la instaurarea regimului comunist în 1948, când membrii familiei care au rămas în țară au ajuns după gratii.
Odată cu venirea comunismului la putere, fabricile și toată averea Bragadirilor a ajuns în posesia statului: Fabrica de Bere a fost numită Fabrica de Bere Rahova, iar placa pe care se afla numele „părintelui” berăriei a fost sfărâmată cu ciocanul. Între timp, Palatul Bragadiru a devenit Casa de Cultură „Lenin”. După 1990, puţinii moştenitori rămaşi au revendicat şi obţinut Palatul, în anul 2003. L-au restaurat, iar în prezent aici se găseşte sala de baluri „Colosseum”, unde se organizează diverse concerte, recepţii, conferinţe şi manifestări culturale. Palatul are 10.000 de metri pătraţi construiţi şi un teren aferent de 12.000 metri pătraţi şi este declarat monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor.
Citește povestea integrală AICI.