Palatul BCR, aflat în Piața Universității, se va transforma în hotel de 5 stele, în urma unei investiții de aproximativ 20 de milioane de euro, potrivit unor documente analizate de Profit.ro. Familia Dayan, care se numără printre cele mai bogate familii din Israel, pregătește consolidarea și restaurarea monumentului istoric, cumpărat în 2019 de la Banca Comercială Română.
Familia Dayan a cumpărat clădirea istorică printr-un vehicul investițional administrat de un director al grupului său imobiliar Vivion, care deține hoteluri și clădiri de birouri în Germania și Marea Britanie.
Acum, dezvoltatorul imobiliar va investi circa 20 de milioane de euro în consolidarea, restaurarea și recompartimentarea palatului pentru a-l transforma în hotel de 5 stele, scrie Profit.ro.
În documentele înaintate de investitor autorităților se regăsesc următoarele:
Conform studiilor preliminare, hotelul, care urmează a fi clasificat cu 5 stele, va avea un număr total de circa 157 camere, dispuse pe Etajele 1, 2, 3 și Mansardă.
La Parter, curtea interioară dintre Corpurile A și B va fi acoperită cu un luminator din sticlă, fiind transformată în Lobby-ul de acces al hotelului – un spațiu reprezentativ din punct de vedere arhitectural și funcțional.
Parterul va mai include spații pentru restaurante, sala de evenimente, săli de meeting, toate parte a funcțiunii de Hotel și spații comerciale adiacente acestuia, cu acces din spațiul public.
La Subsol se intenționează organizarea unei zone SPA (conform cerințelor clasificării hotelului), cu acces prioritar pentru oaspeții hotelului și ocazional pentru clienții din afara acestuia.
Palatul Oscar Maugsch, cunoscut ca Palatul BCR, are o suprafață de 16.271 de metri pătrați și are două aripi – Universitate și Toma Caragiu. Suprafața utilă propusă aferentă unităților de cazare este de 5.477 metri pătrați. Suprafețele viitoarelor camere de hotel variază între 23 metri pătrați și 95 metri pătrați.
La parterul viitorului hotel vor fi amenajate următoarele funcțiuni:
Locurile de parcare se vor afla în afara imobilului, prin concesionarea lor în parcarea subterană din Piața Universității. Serviciul de parcare oferit oaspeților va fi de tipul Valet Parking.
Execuția investiției este estimată a începe în a doua jumătate a anului 2024, până în a doua jumătate a anului 2027.
Imobilul este înscris în Lista Monumentelor istorice cu denumirea Banca Comercială Română, fostul Palat al Societății de Asigurări „Generala”, datând în 1906. Clădirea este monument istoric încadrat în Clasa A.
În documentele înaintate de investitor autorităților se pune accent pe necesitatea urgentă de a interveni asupra monumentului arhitectural aflat înt-un stadiu avansat de degradare.
Clădirea BCR a fost finalizată în 1906, iar arhitectul care a realizat proiectul este Oscar Maugsch.
Până să intre în proprietatea BCR, clădirea a fost folosită ca sediu al Societății de Asigurări „Generala”, strămoșul actualului grup de asigurări Generali. În perioada comunistă, era cunoscută și ca clădirea „de la coada calului“.
Te-ar mai putea interesa și: