Asociația Parcul Natural Văcărești anunță că, în curând, Pajiștea de la Petricani, situată în Sectorul 2, se va umple de ciripitul păsărilor. Bucureștenii și turiștii care se vor plimba în această zonă vor auzi și observa cu ușurință trei categorii de păsări: de pădure, de pajiște și de apă.
Asociația Parcul Natural Văcărești transmite, pe pagina de Facebook, că, în curând, Pajiștea Petricani din Sectorul 2 se va umple de păsări.
Cele care pot fi auzite și observate aici fac parte din 3 categorii, după cum urmează:
Nu numai păsările își vor face simțită prezența, ci și brotăcelul răsăritean (Hyla orientalis).
În curând începe să cânte. Ca o pasăre mai răgușită. Doar că nu-i o pasăre. Și trăiește și în București. Și are nevoie de protecție.
Ascuns printre frunzele verzi sau camuflat perfect pe lângă iarbă se găsește o mică minune a naturii, și anume brotăcelul răsăritean (Hyla orientalis). Această broscuță arboricolă, cu o lungime de doar 3-5 cm, este o specie vulnerabilă în România, prezentă în zonele sudice și estice ale țării, inclusiv în București.
Ce îl face cu adevărat special pe brotăcelul răsăritean este capacitatea sa remarcabilă de camuflaj, explică Asociația Parcul Natural Văcărești.
Această broscuță are o abilitate remarcabilă de camuflaj. Corpul său de un verde variabil, se contopește perfect cu vegetația, oferindu-i protecție împotriva prădătorilor. Degetele sale lungi se termină cu discuri adezive care îi permit să se cațăre cu dexteritate pe suprafețe verticale. Habitatul său preferat îl constituie zonele umede cu vegetație bogată, precum pădurile de luncă, mlaștinile și stufărișurile.
Asociația Parcul Natural Văcărești avertizează cu privire la faptul că această specie este amenințată de mai mulți factori, precum defrișări sau dispariția zonelor umede.
Brotăceii încă mai sunt de auzit, aceasta este vestea bună! Cântecul lor este tot mai răgușit și încet. Din păcate, această specie vulnerabilă se confruntă cu multiple amenințări. Fragmentarea habitatelor naturale, prin construcții sau defrișări, duce la pierderea locurilor de hrănire, hibernare și reproducere. De asemenea, dispariția zonelor umede, inclusiv a bălților temporare, are un impact negativ asupra populațiilor de brotăcei răsăriteni.
Te-ar mai putea interesa și: