Pâine fără aer pe mesele bucureştenilor, începând de azi

de:
14 sept. 2011
1 Afișari
Pâine fără aer pe mesele bucureştenilor, începând de azi

Potrivit conducerii ANPC, după ce noul Ordin va intra în vigoare, bucureştenii nu vor mai mânca pâine umflată cu aer şi nici nu vor mai fi furaţi la gramaj. Astfel, pâinea va trebui să cântărească cel puţin 300 de grame, creşterea de cantitate urmând să aibă loc din 100 în 100 de grame.

„Se va termina cu toate şmecheriile când fiecare punea 245 grame, 275 grame, 285 grame, preţurile fiind aceleaşi, indiferent de cantitate”, a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC în cadrul unei conferinţe de presă privind raportul de activitate al instituţiei în ultima lună.

Sondajul efectuat de comisarii ANPC, în luna august, a scos la iveală faptul că pâinea pe care o cumpărăm atât de la supermarket, cât şi de la magazinele de specialitate cântăreşte cu 80 de grame mai puţin decât scrie pe etichetă. „Ordinul reglementează comerţul cu pâinea noastră cea de toate zilele, nu alte specialităţi de panificaţie. Am găsit pâine de 280 de grame pe etichetă, dar cu o diferenţă de 80-90 de grame la cântar”, a exemplificat Cerbulescu care a adăugat că, excepţie de la regula privind cantitatea minimă fac chiflele, japonezele şi batoanele plus pâinea mai mare de un kilogram care se vinde porţionată.

Potrivit specialiştilor, în termen de 24 de ore de când iese din cuptor, pâinea scade între 4-8% din cantitate, datorită pierderii de umiditate.

Scăderi ale cantităţii nete pentru pâine datorate pierderii de umiditate pe durata de valabilitate
Cantitatea netă a pâinii (grame)Scădere a cantităţii pentru 24 de ore (procent)
300 grame8.00%
400-500 grame6.00%
600-1.000 grame4.00%
Peste 1.000 grameSub 4%
Sursa: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului

După cum susţin reprezentanţii ANPC, cine nu se conformează riscă sancţiuni cuprinse între 500-2.500 de lei, amenda putând urca chiar până la 10.000 de lei atât pentru comerciant cât şi pentru producător, în cazul în care se dovedeşte că înşelarea cumpărătorului a fost premeditată.

Cookies