Procesul privind falimentul Astra Asigurări va mai dura cel puțin opt-nouă luni, spune, pentru Profit.ro, Gheorghe Piperea, practician în insolvență și reprezentant al Oltchim în dosarul Astra.
Tribunalul București a amânat de două ori judecata în procesul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară alături de Oltchim (în calitate de intervenient) cer falimentul companiei Astra Asigurări. “Probabil că și pe la următorul termen, pe 9 noiembrie, vom asista la o amânare. Acest proces nu poate dura mai puțin de 8-9 luni. După cum se mișcă cei de la ASF, arată mai degrabă că nici ei nu își doresc să se termine mai repede. Nu au vlagă, spre deosebire de reprezentanții acționarului, care se vede că s-a pregătit pentru cât mai multe amânări”, e arătat, pentru Profit.ro, avocatul Gheorghe Piperea, prezent în dosarul falimentului în numele Oltchim.
Cu excepția lui Piperea, cereri de intervenție în dosar au făcut și două persoane fizice asigurate la Astra. De altfel, această posibilitate legală pe care orice creditor al unei companii falimentare o are ar putea fi una dintre cauzele unor viitoare amânări. Teoretic, oricare dintre cei 1,8 milioane de creditori poate face cerere de intervenție. Chiar dacă instanța respinge respectiva cerere, creditorul are posibilitatea de a contesta decizia. Codul de Procedură Civilă arată, la articolul 64, că o contestație referitoare la respingerea cererii de intervenție se judecă cu prioritate, în maximum cinci zile, iar procesul pe fond se suspendă în această perioadă.
Printre creditorii Astra se află, de exemplu, și firme deținute de acționarul majoritar, Dan Adamescu, al cărui interes declarat este să amâne cât mai mult luarea unei decizii. După pronunțarea de la Tribunalul București, dosarul va ajunge la Curtea de Apel, care este instanța ce va putea lua o decizie definitivă.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să ridice licența de funcționare și să ceară falimentul Astra Asigurări. Compania este deținută de omul de afaceri Dan Adamescu, prin intermediul The Nova Group și Epsilon Estate Provider.
În momentul în care i-a fost ridicată licență, Astra Asigurări avea, potrivit ASF, 1,8 milioane de clienți, care dețineau 2,5 milioane de polițe de asigurare.Potrivit legii, toți creditorii de asigurări ai companiei falimentare se vor adresa, pentru despăgubiri, Fondului de Garantare. Plățile efective vor începe doar după ce o instanță va confirma starea de faliment la Astra Asigurări.