ARHIVA B365

Șpagă la RADET: Directorii, trimisi in judecata. Cum luau mita

– VOICU ION, director general şi director general adjunct RADET (funcţii ocupate consecutiv la data comiterii faptelor) în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată,

– GĂRDUŞ OVIDIU DANIEL, director al Direcţiei exploatare şi mentenanţă la RADET (la data comiterii faptelor) în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată,

– MAVRODIN DAN, director economic şi comercial în cadrul RADET (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, în formă continuată şi complicitate la luare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii februarie 2013, inculpaţii Voicu Ion, director general al RADET şi Mavrodin Dan, director economic, au pretins de la un denunţător, reprezentant al unei societăţi comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET Bucureşti o datora societăţii respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăţilor aferente materialelor livrate de către această societate. În perioada februarie-martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranşe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remişi lui Mavrodin Dan, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Voicu Ion.

De asemenea, la data de 25 februarie 2013, inculpatul Gărduş Ovidiu Daniel a primit de la reprezentantul aceleiaşi societăţi comerciale suma de 5.000 lei, ca urmare a unei pretinderi anterioare, în scopul de a nu exercita unele atribuţii de serviciu ce ar fi avut consecinţe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET Bucureşti cu respectiva societate. La data de 22 ianuarie 2013, inculpatul Gărduş Ovidiu Daniel a mai primit o altă sumă, de 50.000 lei, prin intermediul aceleiaşi persoane, de la reprezentantul altei societăţi comerciale care avea contracte cu RADET Bucureşti, după ce, anterior condiţionase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani. În acelaşi scop, al derulării în bune condiţii a contractului, inculpatul Gărduş Ovidiu i-a pretins reprezentantului acestei ultime societăţi comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 euro, pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care inculpatul împreună cu alte persoane intenţionau să o facă în luna aprilie 2013. Deşi cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza iniţierii prezentei anchete penale.

La începutul lunii februarie 2013, Mavrodin Dan a pretins şi a primit, de la un alt denunţător, administrator al unei alte societăţi comerciale, suma de 43.000 lei, pentru a dispune efectuarea unor plăţi restante pe care RADET le datora societăţii administrate de denunţător, în baza unui contract de lucrări.

În vederea confiscării, în cauză s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asigurător, asupra unor sume de bani aparţinând celor trei inculpaţi, până la concurenţa sumei reprezentând obiectul infracţiunii de luare de mită.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalului Bucureşti.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button