Zoo București se mărește de zece ori: Pădurea Băneasa va deveni Bio Parc Zoo, cu 7.000 de animale

de:
28 ian. 2013
18 Afișari
Zoo București se mărește de zece ori: Pădurea Băneasa va deveni Bio Parc Zoo, cu 7.000 de animale

Primăria Municipiului București intenționează să transforme Pădurea Băneasa, aflată în proprietatea sa, în Bio Parc Zoo. În momentul de față, Grădina Zoologică a Bucureștiului are o suprafață de 5,8 hectare, din care 2 sunt revendicate. Prin transformarea Pădurii în Bio Parc, suprafața alocată Zoo va crește de zece ori, cu 57 de hectare. Prin acest proiect, Primăria urmărește nu numai alinierea Grădinii Zoologice la normele europene, ci și protejarea Pădurii Băneasa, cea mai importantă pădure de agrement a Capitalei. Prin această extindere, va fi creat și un centru de cercetare și conservare a speciilor în apropierea Capitalei. 

De fapt, spațiul alocat Grădinii Zoologice București a fost insuficient încă de la crearea acesteia, în 1959. În prezent, Grădina Zoologică din Băneasa are o colecție de aproximativ 1839 de exemplare, din 211 specii și subspecii. Prin proiectul de extindere, ar urma ca animalele exotice să rămână în actualul spațiu al Grădinii, urmând ca în pădure să fie plasate, într-un mediu cât mai apropiat de cel natural, animale din fauna autohtonă.  Numărul de exemplare din îngrijirea Bio Parcului ar urma să crească până la 7.000, din 500 de specii.

Bio Parcul va fi împărțit pe ecosisteme, în care să fie redate condițiile specifice din fiecare Parc natural și național al României. 

Lucrările de transformare ar urma să coste, în total, 473.080.000 lei, și ar urma să dureze opt ani. Extinderea Grădinii Zoologice la dimensiunea de Bio Parc ar urma să atragă mult mai mulți vizitatori, dar să asigure și educarea populației în privința protejării biosferei. Banii ar urma să provină din „colaborarea cu instituțiile bancare” – conform reprezentanților Primăriei Generale. 

Primarul General al Municipiului București a adăugat faptul că parcul va fi realizat în scop de agrement, inclusiv cu traseu de tiroliene, iar intrarea se va face pe bază de bilet. 

Indicatorii tehnico-economici ai acestui proiect au fost aprobați de Consiliul General al Municipiului București marți, 29 ianuarie. 

 

Citește și cum mistreții din Pădurea Băneasa își revendică terenul din complexul rezidențial Greendfield.

Cookies