Pacient la „Matei Balș”, martor la incendiu: ” A fost explozia, s-a stins lumina, s-a oprit oxigenul. Nu știam dacă nu ne-au părăsit acolo”

29 ian. 2021
819 Afișari
Pacient la
foto: Digi24

Incendiul a izbucnit la Spitalul Matei Balș din București în această dimineață, în jurul orei 5, la unul dintre pavilioanele institutului. Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o a patra a murit la scurt timp. Mai mult de 100 de pacienți au fost evacuați.

Mai multe ancheta au început în această dimineață, la scurt timp după ce a izbucnit incendiul devastator de la Institutul Matei Blaș din București.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă și au început cercetările în unitatea medicală. A început cercetările și corpul de control al prim-ministrului, dar și o echipă a ministrului Sănătății.

La scurt timp după izbucnirea incendiului, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, declara la Digi24, că „în acest moment există o anchetă a poliției și un control al corpului premierului și ministrului Sănătății. Încercăm să aflăm ce s-a întâmplat… Există responsabili și există responsabilități.” Vlad Voiculescu a mai declarat:  „Nu am informații că în clădirea respectivă ar fi fost alte surse de încălzire… Repet, nu am informații că în acea clădire ar fi fost nevoie de o sursă suplimentară de încălzire. Știm însă că spitalul a fost afectat de problemele termice din Capitală (…) Sunt 2 piste: o problemă punctuală, o greşeală individuală (…) datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem. Aştept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”.

Mărturia unui pacient de la Matei Balș, martor la incendiu

„Când a început să fie um peste tot, singurul lucru pe care l-am auzit a fost «Rămâneți în camere!» A fost fum, supă aceea, a fost explozia, s-a stins lumina, s-a oprit oxigenul la care eram legat și s-a făcut liniște”, a declarat, la AlephNews, un pacient internat la Matei Balș în momentul în care a izbucnit incendiul devastator. Mărturia lui continuă:  „Nimeni nu spunea ;Stați linistiți, venim să vă scoatem: sau ceva, să știi că nu te-au părasit acolo!”.

Cauzele incendiului de la Matei Balș

Două sunt ipotezele principale privind sursa incendiului pe care le iau în calcul anchetatorii. Prima este o posibilă defecţiune a unui aparat medical, iar cea de a doua ipoteză implică o problemă apărută la  instalaţia electrice. În cea de a doua variantă, e de luat în calcul varianta în care pavilionul nu era suficient de bine încălzit, iar în saloane ar fi fost nevoie de aeroterme pentru ca pacienții să nu sufere și de frig.

Cookies