Pacienții cu HIV din România, lăsați fără tratament din cauza birocrației

de:
19 aug. 2014
1 Afișari
Pacienții cu HIV din România, lăsați fără tratament din cauza birocrației

„Zilnic mi se spune să sun sau să vin şi fiecare întârziere a schemei pe care o iau îmi poate prăbuşi imunitatea. Mi s-a spus că nu sunt pastile. Iar aici schema nu se poate schimba aşa uşor pentru că îşi trebuie nişte analize noi”, spune un pacient.

Pacientul urmează tratamentul pentru infecţia cu HIV de 13 ani. De mai bine de o săptâmână, nu a mai primit nici măcar o pastilă. Este în aceeaşi situaţie cu 100 de pacienţi de la Spitalul Matei Balş. 

Oficialii se apără. „Practic, banii abia acum încep să ajungă. Din câte am vorbit cu managerul spitalului, am fost anunţaţi că ministerul ştie, a eliberat o sumă de bani, s-a făcut deja o comandă de medicamente. În cursul după-amiezii de astăzi sau mâine cel târziu vor sosi medicamantele”, a spus Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului „Matei Balş”.

Chiar şI aceşti bani nu vor ajunge mai mult de o lună. Situaţia nu este doar în Bucureşti, ci şi în Vrancea, Galaţi sau Cluj. „Pacienţii se prezintă programaţi la spital şi, în funcţie de cum vor sosi toate medicamentele, se vor asigura cantităţile pentru fiecare pacient. Cred că jumătate, în proporţie de 50% au sosit”, a spus Ioan Mureşan, managerul Spitalului de Boli Infectioase Cluj.

Ultima rectificare bugetară înseamnă peste 86 de milioane de lei pentru bolnavii cu HIV. Doar 19 milioane de lei au fost deja transferate către spitale, restul a rămas suspendat din lipsa aprobărilor de la Finanţe.

Sursa: Digi24

Cookies