Păcănelele, permise doar la cazinouri și loterie

de:
03 apr. 2014
0 Afișari
Păcănelele, permise doar la cazinouri și loterie

În România, procentul tinerilor obsedaţi de jocuri de noroc este cel mai mare din Europa, arată studiile invocate de parlamentari. Peste 20% dintre tineri sunt puternic atraşi de jocurile de noroc iar aproape 4% sunt deja dependenţi.

„După trei ani se instalează o dependență puternică psihică. Începe să joace puțin, intră intr-un cazinou sau la vestitele păcănele (…) dar orele încep să se înmulțească, încep să-și cheltuie banii, să ajungă la datorii foarte mari”, spune psihologul Carmen Stanciu, potrivit Digi24.

„Am avut și un caz de sinucidere a unui băiat foarte tânăr, de 22 de ani, pentru că nu a mai putut să plătească la cămătari aceste datorii”, adaugă ea.

Proiectul de lege iniţiat de senatorul PSD Liviu Pop propune ca aparatele de joc să fie disponibile doar în cazinouri sau agenţii Loto. „Avem un mare abandon școlar în zona rurală, care astăzi îl regăsim în acești tineri care nu au ce să muncească, nu știu să muncească și fac orice ca să faca rost de niște bănuți pe care să-i cheltuie la aceste jocuri de noroc, la un birt cu o țigară și un pahar de băutură”, spune senatorul PSD Liviu Pop.

Nu doar tinerii îşi pierd controlul. Un celebru caz de dependenţă este cel al unui procuror din Buzău care a pierdut 100.000 de euro la jocuri de noroc. Acesta susţinea la vremea respectivă că dependenţa de poker este o afecţiune psihică. „E o boală clasificată în manualul american de curând. E şi la noi. A fost acceptată ca fiind o boală cronică”, declara procurorul George Mărgărit.

Proiectul care restrânge drastic numărul locaţiilor în care pot fi instalate păcănele a fost depus la Senat, însă Camera Deputaţilor va avea ultimul cuvânt pentru adoptarea sau respingerea lui.

„În ceea ce priveşte proiectul legislativ iniţiat recent, dorim să menţionăm faptul că este bazat pe manifestări comportamentale asociate majoritar cu efectele jocului pe piaţa neagră, unde aparatele nu respectă regulile impuse de Biroul Român de Metrologie Legală şi unde nu există nicio responsabilitate faţă de jucător. Piaţa legală de sloturi este extrem de bine reglementată şi controlată, derulează programe de „Joc responsabil” şi este la bază o industrie de entertainment, fiind un contributor semnificativ la bugetul de stat, plătind în avans toate taxele aferente exploatării acestui tip de joc de noroc , la un nivel de sute de milioane de euro. Astfel, deşi intenţiile iniţiale ale proiectului de act normativ pot fi din cele mai bune, efectele pe termen lung a jung să fie dăunătoare atât societăţii, cât şi statului. Proiectul distruge astfel o piaţă legală pentru a rezolva probleme generate majoritar de piaţa neagră. Piaţa neagră nu este eliminată prin adoptarea acestui act normativ, ci încurajată, deci proiectul nu îşi va atinge obiectivul scontat. În plus, în locaţiile autorizate accesul minorilor este strict interzis.

În continuare, dorim să clarificăm cifrele vehiculate în ultima perioadă referitoare la numărul de jucători din România. Pentru aceasta vom face referire la singurul studiu ce oferă date reale şi reprezentative despre industria autohtonă a jocurilor de noroc , realizat de GfK România la iniţiativa Romslot. Conform acestuia, doar 3% dintre românii cu vârsta peste 18 ani, participă la jocuri de tip slot-machines si doar 1% dintre aceştia participă săptămânal. Pentru a avea o perspectivă de ansamblu, la LOTO, participă 20% din populaţia ţării de peste 18 ani”, a declarat Irina Siminenco, Director Executiv ROMSLOT –  Asociaţia Organizatorilor de Sloturi.

Cookies