ARHIVA B365

(P) Soarta Palatului Știrbei, transformată în miză politică

Comisia pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în masă a Camerei Deputaților, organizează marți, 10 noiembrie, conform ordinii de zi publicate luni, o „Dezbatere cu privire la avizarea construcţiei unui imobil supradimensionat în zona de protecţie a Palatului Stirbei, monument istoric situat pe Calea Victoriei. La dezbatere vor participa reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului Bucureşti, precum şi ai societăţii civile„.  

Dezbaterea a fost anunțată public doar luni, 9 noiembrie, la publicarea pe site-ul Camerei Deputaților a ordinii de zi a Comisiei. Lipsa de transparență a dezbaterii este vizibilă, însă, și din faptul că proprietarul Palatului Știrbei – Popescu Alexandru – și proiectantul imobilului ce urmează să fie ridicat în spatele Palatului nu au fost invitați la dezbatere, sau măcar înștiințați că aceasta va avea loc. Proprietarul clădirii și al terenului aferent și-a exprimat în permanență disponibilitatea de a răspunde oricărui semn de întrebare ridicat de societatea civilă în privința proiectului imobiliar planificat în spatele Palatului Știrbei, iar luni a transmis Comisiei o scrisoare în care își prezintă din nou deschiderea de a pune la dispoziția Comisiei toate documentele și explicațiile necesare, pentru a se asigura o dezbatere nu doar echidistantă, ci și bazată pe informații reale. În lipsa factorilor implicați direct în proiect, dezbaterea nu doar încalcă drepturile constituționale ale proprietarului, ci și se va desfășura superficial, în lipsa tuturor datelor necesare pentru o analiză corectă. Mai mult, se încalcă și prevederile Regulamentului Camerei Deputaților, care prevede invitarea persoanelor interesate, la dezbateri. 

Faptul că dezbaterea nu pornește de la un demers echidistant este, de altfel, evident și din titlul dezbaterii, atrage atenția proprietarul Palatului Știrbei: „Dezbatere cu privire la avizarea construcţiei unui imobil supradimensionat în zona de protecţie a Palatului Stirbei”    – „Așadar, încă din titlul dezbaterii se face vorbire despre un imobil „supradimensionat”. Supradimensionat în raport cu ce? În acest sens îmi exprim dezamăgirea și regretul față de modul vădit părtinitor în care această procedură a fost inițiată și îmi exprim rezerva față de scopul declarat al acesteia, invitând totodată participanții la transparență și echidistanță.” – subliniază Alexandru Popescu, în scrisoarea adresată Comisiei de Cultură.  

Întreaga dezbatere pare a fi organizată pentru a aduce capital politic unor candidați la alegerile locale de anul viitor, din București. Inițiativa organizării dezbaterii aparține lui Dan Cristian Popescu, deputat PNL care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile locale, la un post de primar de sector. Până în acest moment, Dan Cristian Popescu nu s-a arătat interesat de vreo dezbatere referitoare la Palatul Știrbei.

Proiectul imobiliar s-a aflat, de altfel, în dezbatere publică, conform legislației, atât la Primăria Capitalei (în perioada 09.02.2015-23.02.2015 – vezi foto cu panoul afișat în fața Palatului Știrbei), cât și la Agenția de Mediu. Cu toate că în termenul legal nu s-a înregistrat nicio sesizare referitoare la proiect în dezbaterea publică de la Agenția de Mediu, proiectantul imobilului din spatele Palatului Știrbei a răspuns celor 27 de sesizări venite ulterior încheierii perioadei legale (toate cu același text). 

Faptul că proiectul a devenit o miză politică pentru anumite persoane interesate să obțină un capital electoral la nivel local (inclusiv pentru Nicușor Dan, care și-a anunțat intenția de a candida la Primăria Municipiului București și desfășoară deja o campanie în acest sens) este evident și din modul tendențios în care a fost prezentat: s-a vorbit despre un mall ce ar urma să fi ridicat în spatele Palatului Știrbei, când, în realitate, proiectul Palatul Stirbei reprezintă un complex multifuncțional format din clădirea Palatul Știrbei, cu scop cultural, și o clădire nou construită pe terenul din spatele palatului, care va conține și o galerie comercială restrânsă, restul suprafețelor având scop rezidential/ hotelier. O parte semnificativă din proprietate se va constitui sub formă de spații verzi. Mai mult decât atât, proprietarul Palatului Știrbei dorește reintroducerea Palatului Știrbei în circuitul cultural al Bucureștiului, asa cum a făcut-o și în ultimii 5 ani, prin găzduirea unor evenimente culturale precum: 
– Bienala Tinerilor Artisti 2010
– Anuala de Arhitectura 2012
– Prima trienala regionala de Arhitectura 2013
– Prima editie Romanian Design Week 2014
Odată cu restaurarea palatului se vor reface si fostele grajduri, strict în scop cultural (galerie de arta, teatru de vară).

Proiectul imobliar de la Palatul Știrbei a primit, deja, următoarele avize: Aviz Ministerul Culturii nr. 131/M/17.07.2013
Aviz Preliminar PMB nr. 12/16.04.2015
Aviz Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti nr. 87/6.10.2015
Avize Utilitare

În momentul de față, proiectul are nevoie doar ca Planul Urbanistic Zonal să fie aprobat în cadrul Consiliului General al Municipiului București.  


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button