ÎN BUCUREȘTI

Oțet falsificat în marile lanțuri de magazine. În plin sezon al murăturilor, ANPC a făcut anunțul

Nici murăturile nu or să mai fie ca până acum. ANPC a realizat controale în zona București-Ilfov și a descoperit oțet falsificat în marile lanțuri de magazine.

Oțet falsificat în marile lanțuri de magazine. În plin sezon al murăturilor, ANPC a făcut anunțul, potrivit informațiilor oficiale transmise, miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă.

Oțet falsificat în marile lanțuri de magazine

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului informează că mai multe echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov au efectuat mai multe verificări în magazinele marilor lanțuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora.

Tema controalelor a fost verificarea legăturii dintre denumirea și compoziția oțetului existent pe piață.

Recomandăm și: Alertă alimentară. Ingredient cancerigen descoperit în pâinea de la un lanț renumit de hipermarketuri

Cum s-au desfășurat, mai exact, aceste verificări: au fost prelevate eșantioane de oțet aflate la vânzare, care mai apoi au fost analizate în laboratoare omologate din România.

În urma acestor analize ale probelor, realizate atât în laboratoarele din țară, cât și a analizelor contraprobelor în laboratoarele din Uniunea Europeană, s-a constatat că: unele dintre probele prelevate din oțetul aflat la vânzare pe piața din România, despre care producătorii declarau pe etichetă că provine din vin, mere sau vișine, nu era chiar așa.

Acest oțet s-a dovedit a fi un produs care a fost obținut dintr-o materie primă preponderentă diferită de cea declarată în denumirea produsului respectiv.

În plin sezon al murăturilor, ANPC a făcut anunțul

Astfel, echipele Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov au verificat loturile neconforme aflate la vânzare, ca urmare a analizelor făcute în laborator și au înregistrat următoarele:

  • 11.500 litri de oțet au fost opriți de la comercializare;
  • S-au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 20.000 de lei;
  • Această practică înșelătoare față de consumatori s-a dispus să înceteze imediat;
  • Celelalte loturi de produse de același tip au fost retrase temporar de la vânzare, deoarece există suspiciunea de neconformitate. Operatorii economici trebuie să pună la dispoziție buletine de analiză ale produselor, pentru a atesta conformitatea acestora.

Recomandăm și: Un aditiv alimentar toxic, interzis de Uniunea Europeană. Schimbarea se aplică din 2022

ANPC nu a comunicat și denumirea oțetului falsificat.

„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a înaintat rezultatele acestor analize colegilor de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în scopul realizării unei notificări în sistemul de alertă alimentară a Uniunii Europene pentru aceste produse, și continuă acțiunile de verificare pe tema acestui produs.”, potrivit comunicatului de presă transmis de ANPC.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button