Orient vs Tzancă. Războiul Shaormelor în București, episodul 1: Amenințarea La Tzancă

03 mart. 2023
3315 Afișari
Orient vs Tzancă. Războiul Shaormelor în București, episodul 1: Amenințarea La Tzancă
Orient vs Tzancă. Războiul Shaormelor în București, episodul 1: Amenințarea La Tzancă

„Transmite-i lui Tzancă că vă roade invidia fraiere flaușat sau cântă la altă masă”

E gâlceavă mare pe Bulevadrul Mihalache din București, acolo unde Tzancă Uraganu’ și-a deschis shaormerie fix vizavi de Shaormeria Orient, una dintre cele mai vechi shaormerii din București (peste 20 de ani de activitate). Deschiderea Shaormeriei La Tzancă (în decembrie 2022) a fost cu cântec, la propriu si la figurat. La inaugurare, La Tzancă a cântat, lumea a dansat, a primit shaorma gratis, apoi a venit ANPC și a închis shaormeria din motive pe care nici astăzi nu le-am aflat, le pot doar presupune, și cred că și tu la fel.

Orient vs Tzancă. Războiul Shaormelor în București, episodul 1: Amenințarea La Tzancă

Rivalitate la lipie. Tu faci cea mai proastă shaorma! Ba tu! Ba tu!

Un fenomen straniu se întâmplă pe google maps. De la deschiderea shaormeriei La Tzancă, pe conturile de google ale celor două locații se dau lupte adevărate, cu recenzii de o stea și sosul bucătarului împroșcat în stânga și-n dreapta. În urma unei analize succinte, ochiometrice, pentru fiecare recenzie de o stea acordată Shaormeriei Orient, shaormaeria La Tzancă se alege și ea cu o recenzie proaspătă de o stea. Practic, își dau la gioale, așa cum le șade bine vecinilor. Spre exemplu:

Shaorma Orient e convinsă că Tzancă și-a trimis dronele să o distrugă internautic

Mai jos, câteva recenzii de pe pagina Shaorma Orient, care și răspunde tuturor comentariilor negative, iar ăsta e un lucru bun, cel puțin pentru algoritm. Dintre toate, răspunsul meu preferat este „Transmite-i lui Tzancă că vă roade invidia fraiere flaușat sau cântă la altă masă”

Orient Contraatacă și zice nasoale de Shaormeria La Tzancă

Iată 3 recenzii și de pe pagina shaormeriei manelistului. Doar că Shaormeria La Tzancă nu răspunde comentariilor negative. Asta poate însemna 2 lucruri: 1. nu le pasă sau 2. nu au timp. Sau poate ambele.

 

Am fost să aflu adevărul și am mâncat de la ambele

Pentru că oricum nu mai mâncasem niciodată nici de la una, nici de la alta, am zis să mă sacrific și să gust din fiecare, să văd care-i treaba. Ca primă impresie, toate cele 4 shaorme mici, de la ambele shaormerii rivale, au cam aceeași greutate, undeva pe la 450, chiar 500 de grame. Și, atenție, sunt mici! Așadar, am mâncat pentru tine:

De la Shaormeria Orient: Shaorma mică pui + Shaorma mică vită.

De la Shaormeria La Tzancă: Shaorma mică pui + Shaorma mică vită. 

Shaormele sunt făcute conform rugăminții următoare: „Fă-o cum îți place ție, boss.” Personal, îmi place să mă las pe mâna shaormarilor. Chestia asta cu „Fă-o cum îți place ție, boss.”, parcă le dă aripi și îi motivează. Se vede pe fețele lor că vor să te impresioneze.

Orient vs Tzancă. Războiul Shaormelor în București, episodul 1: Amenințarea La Tzancă
Stânga: Shaormeria Orient, Dreapta: Shaormeria La Tzancă

 

Judecata de Acum

Shaormeria Orient

Încep cu cei mai vechi, c-așa e frumos. În primul rând, Shaormeria Orient este NON-STOP, vinde doar la geam, de vreo 20 de ani, deci au cumva o rețetă a succesului și publicul lor. Eu am luat, așa cum spuneam, o shaorma mică de pui și una mică de vită. Când vine vorba de shaorma, sunt mai mulți factori care îți pot influența judecata, dar factorul principal este DEPINDE. Depinde cât de beat ești, depinde cât îți este de foame, depinde la ce oră mănânci, depinde dacă vrei picant, dacă vrei ceapă, dacă e pentru tine, dacă, dacă, dacă.

Și, pentru că shaorma nu e vreo simandicoșenie gastronomică, voi fi destul de concis. Ambele shaorme (pui și vită) sunt foarte consistent și bine echilibrate la nivel de ingrediente. Carnea e proaspătă, bine coaptă, iar sosurile nu inundă compoziție și asta-i de bine. E un soi de concubinaj plăcut, dar care nu iese cu nimic în evidență neapărat. Impresia generală lăsată e că am mâncat (mai mult gustat) două șaorme bune, clasice, la un preț super corect și gata în doar 2-3 minute, cel mult. Dacă pe viitor ar fi să aleg din nou dintre cele două sortimente, aș alege-o pe cea de vită, pentru că mi s-a părut mai aromată decât cea de pui. Vezi mai jos și lista completă de prețuri Orient.

Total Orient: doar 45 lei.

O să mai mănânc pentru tine la Orient? Probabil că da.

Orient vs Tzancă. Războiul Shaormelor în București, episodul 1: Amenințarea La Tzancă
Shaormeria Orient

Orient vs Tzancă. Războiul Shaormelor în București, episodul 1: Amenințarea La Tzancă

Shaormeria La Tzancă

Tzancă e deschis doar pâna la ora 22, dar, spre deosebire de Orient, are spațiu de luat masa la interior, câteva scaune acolo. Am cumpărat de la el: mică de pui și mică de vită, deși băiatul shaormar mi-a scris berbecuț pe ea. Și pe bon scrie tot berbecuț. Pe caseta de meniu scrie vită, dar să zicem că e o greșeală sau n-au avut timp să corecteze. Revenind.

Aș zice că, în cazul shaormei de berbecuț nu se simte deloc gustul de….berbecuț. Prin definiție, berbecuțul ar trebui să aibă un iz mai pregnant de oaie, de berbecuț, o aromă mai intensă pe care să o simți și la miros. În cazul de față, carnea e moale, fără zgârciuri, dar nu miroase a nimic, nici a vită, nici a oaie, e doar o masă de carne. Practic, neavând nici un Dumnezeu, nici sare nici piper, nici întristare nici suspin, ar putea fi binemersi carne de berberiță, că nu știi ce mănânci. De menționat că n-am mai văzut atâta carne într-o șaorma mică. Cantitatea de carne este IMENSĂ (vezi poze)! Extrem de multă carne pentru o șaorma mică, dar ce folos? Pe de altă parte, shaorma de pui, la fel de doldora de carne, a fost gustoasă, chiar mi-a plăcut mult. Carne moale, bine gătită, condimentată cu gust, suficiente legume proaspete și sos în cantități decente, cât să nu sufoce compoziția. Da, nu e nimic gourmet, nici la Tzancă, nici la Orient, dar uite că tot găsești ceva ok și de-o parte și de alta. La Tzancă mai are de lucrat la afișajul prețurilor, pentru că afară scrie una, iar înăuntru e alta. Ba e vită, ba e berbecuț, corecturi cu markerul, etc. E haos la capitolul ăsta.

Timp de preparare: 10 – 15 minute.

Total La Tzancă: 50 lei.

O să mai mănânc pentru tine La Tzancă? Slabe șanse.

Orient vs Tzancă. Războiul Shaormelor în București, episodul 1: Amenințarea La Tzancă

  Orient vs Tzancă. Războiul Shaormelor în București, episodul 1: Amenințarea La Tzancă

În loc de concluzie: Orient pare mai organizată, mai rapidă și mai savuroasă decât vecinii de peste drum. Sunt și mai vechi, deci experiența își spune cuvântul. Asta e părerea mea pe repede înainte. Cât de spre La Tzancă, deși aia mică de pui a fost chiar ok, per total, Shaormeria La Tzancă mi-a lăsat impresia de loc încropit, iar berbecuțul sau vita sau mi-a dat senzația că vor să compenseze lipsa gustului prin cantitatea enormă de carne. Altfel, e un război absolut inutil între cele două shaormerii, iar review-urile sunt exagerate. De ambele părți.

Și dacă nu mă crezi, te invit să mânânci pentru mine La Orient și La Tzancă, pe Bulevardul Mihalache, să vezi și tu cum e.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:

Cookies