Încărcat de betoane și fără prea multe spații verzi (cel puțin cele îngrijite 😜) Bucureștiul se transformă în cuptor în timpul verii. Lipsa arborilor contribuie semnificativ la intensificarea efectului de insulă de căldură urbană. Mai ales în aceste perioade, când temperaturile nu se opresc din cochetat cu valoarea de 40 de grade Celsius, ba chiar mai mult. Și asta la umbră. Malul Dâmboviței ar fi un loc ideal care s-ar putea transforma în oază pentru toți bucureștenii.
Cei de la Asociația Parcul Natural Văcărești atrag atenția asupra potențialului uriaș pe care îl are această zonă. Peste 20 de hectare de pământ (adică echivalentul a 20 de terenuri de fotbal) sunt lăsate acum în paragină.
Imaginați-vă malurile Dâmboviței transformate într-un coridor verde, plin de vegetație, cu piste pentru biciclete, alei pietonale umbrite și zone de recreere. Toate integrate armonios într-un peisaj natural. Un astfel de proiect nu doar că ar reduce temperaturile locale, dar ar oferi și un spațiu de relaxare și socializare pentru bucureșteni.
Orice palmă de pământ de pe malul Dâmboviței poate deveni o grădină cu flori și plante perene. Și sunt multe zone de acest fel. Cam 20 de hectare puse laolaltă, după măsurătorile noastre. Ca să vă faceți o idee, asta înseamnă circa 30 de terenuri de fotbal. Da, ați auzit bine!
Ele pot fi îngrijite de grupurile de inițiativă, organizațiile și instituțiile din proximitate, precum: Nod Makerspace, Biblioteca Naţională a României, Facultatea de Biologie Universitatea Bucuresti, Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti, Grădina Botanică „D. Brandza”, Universitatea din București. Și, desigur, de fiecare dintre noi, iubitorii de natură urbană, au scris reprezentanții asociației pe Facebook.
De-o parte și de alta a râului Dâmbovița se dorește să fie plantați copaci care să le fie casă nenumăratelor specii de păsări, fluturi și alte insecte. Iar atenția s-ar putea îndrepta și către păsările de apă.
Stuful și plantele specifice care vor apărea pe anumite segmente ale râului (în mod controlat) vor adăposti cuiburi de păsări de apă, insule de țestoase, libelule, au mai propus cei de la Asociația Parcul Național Văcărești.
Alte soluții de a transforma râul care traversează Capitala într-un loc de poveste ar fi refacerea alveolelor arborilor care deja există pe trotuare. Astfel, apa de ploaie ar putea fi preluată și ar ajunge înapoi în sol.
Optimiștii spun că dacă am da drumul la un astfel de proiect, în 2-3 ani ar trebui să fie o plăcere să te plimbi pe noile alei, printre copacii răcoroși. În realitate, însă, lucrurile stau diferit. An de an, doar în Delta Văcărești izbucnesc incendii uriașe. Doar în luna martie a acestui an, o suprafață de 10.000 de metri pătrați de vegetație s-a făcut scrum. Iar acesta este doar cel mai recent caz. La începutul anului, un hectar și jumătate din Delta Văcărești a fost cuprinsă de flăcări.
Te-ar mai putea interesa și: