Din masuratorile de trafic citate in studiu, orele de varf in traficul bucurestean sunt la 7:00-9:00 dimineata si 16:00-18:00 dupa-amiaza.
Cele mai aglomerate zile in trafic sunt martea dimineata si vinerea sera, aproape dublu fata de celelalte zile. Studiul vine si cu solutii, precum imbunatatirea transportului public si favorizarea mijloacelor alternative de transport, coroborat cu cresterea tarifelor de parcare in centrul Bucurestiului, eventual pana la 5 lei/ora.
Conform studiului realizat in 2014, Bucurestiul este orasul cu cele mai mari ambuteiaje din Europa, cu un nivel de congestie de 41%. Alte orase europene cu valori ridicate de congestie sunt Varsovia (40%) si Roma (38%). Bucurestiul a depasit orase precum Londra (37%), Marsilia (36%) si Paris (35%).
Clasamentul mondial este condus de Istanbul (58%), urmat, in ordine, de Mexico City (55%), Rio de Janeiro (51%), Moscova (50%), Salvador (46%), Recife (45%), Saint Petersburg (44%), Bucuresti (41%), Varsovia (40%), Los Angeles si Taipei (39%).
Autobuzul pierde teren, în fața mașinii personale
„Deplasarile cu autoturismul constituie aproximativ jumatate din numarul total al deplasarilor pe distante mai mari de 1 km, si sunt mult mai numeroase decat toate deplasarile cu transportul public. Majoritatea deplasarilor din timpul zilei sunt realizate prin moduri sustenabile, in timp ce majoritatea deplasarilor spre/de la serviciu se realizeaza cu autoturismul. Acest lucru este important deoarece momentul in care se realizeaza majoritatea deplasarilor coincide cu momentul in care se inregistreaza cel mai mare aflux de automobile. Acest lucru sporeste congestiile in orele de varf. In consecinta, oferirea unui acces imbunatatit la transportul public pentru centrele de ocupare a fortei de munca va spori sustenabilitatea in regiune”, se arata in raportul intermiar al Planului Mobilitate Urbana Durabila Regiunea Bucuresti-Ilfov 2016-2030.
TomTom, producatorul de sisteme GPS, efectueaza anual un studiu privind congestiile din trafic la nivel mondial (200 orase). Studiul defineste congestia ca fiind procentajul timpului suplimentar de calatorie necesar efectuarii unei calatorii in comparatie cu timpul necesar aceleiasi calatorii efectuate in afara orelor de varf.
Citește mai multe pe HotNews.