ESENTIAL

Ore decisive pentru AstraZeneca. Ședință de urgență la OMS, unde experții reevaluează datele ca să spună dacă vaccinul este sau nu sigur. Reuniunea, după valul uriaș de retrageri și suspendări ale vaccinării cu AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca începe să aibă o problemă mai mare decât cea legată de efectele secundare: una de încredere. Iar problemele de încredere pot avea efecte dintre cele mai neprevăzute și chiar mai riscante. În acest context vine reuniunea de urgență a experților OMS, dar și cea a Agenției Europene a Medicamentului.

Experții în domeniul siguranței vaccinurilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se întâlnesc azi pentru a revizui serul anti-COVID-19 produs de Oxford-AstraZeneca, după ce mai multe țări europene au suspendat sau oprit complet vaccinarea cu acest produs, scrie BBC. 15 țări europene au luat o astfel de decizie în ultimele zile, iar tendința suspendării vaccinării cu AstraZeneca pare să se mențină.

Guvernele au anunțat că măsura vine ca formă de maximă precauție, după ce mai multe cazuri de tromboză au fost raportate după administrarea acestui vaccin.

Statistic, vaccinul AstraZeneca e în parametri. Dar ce e dincolo de statistici

Ce știm până acum, din evaluările și declarațiile oficiale de dinaintea celor două reuniuni decisive (OMS și Agenția Europeană a Medicamentului)? Știm că autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie și OMS spun că nu există dovezi ale unei legături între vaccin și cheagurile de sânge raportate la persoane vaccinate anterior cu AstraZeneca.

Îngrijorări cu privire la vaccinarea antiCOVID cu serul AstraZeneca

Totuși, îngrijorarea că ar putea exista o legătură între vaccin și tromboze a determinat 15 țări din Uniunea Europeană să suspende utilizarea vaccinului AstraZeneca. Printre aceste țări, Germania, Franța, Italia și Spania.

Alte țări, cum ar fi Austria și România, au oprit utilizarea anumitor loturi din acest vaccin ca măsură de precauție.

Cu toate acestea, Belgia, Polonia, Republica Cehă și Ucraina au declarat că vor continua să administreze vaccinul AstraZeneca.

COVID și vaccin, temeri și riscuri

De asemenea, mai știm că, până în acest moment, aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit o doză de vaccin, iar tromboze au fost raportate la 40 de persoane, începând de săptămâna trecută. Statistic, pare infim.

Omenește, îngrijorarea a apărut, iar lipsa unor informații extrem de ferme și clare, dar și deciziile atât de diferite din spațiul comunitar ar putea să o intensifice.

Nota B365.ro: Câteva dintre cele mai noi informații despre vaccinul AstraZeneca sunt sintetizate mai jos:


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button